EL ei loobu Zimbabwele kehtestatud sanktsioonidest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe president Robert Mugabe.
Zimbabwe president Robert Mugabe. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit pole nõus loobuma Aafrika lõunosas asuvale Zimbabwele inimõiguste rikkumise pärast kehtestatud sanktsioonidest.


Euroliidu eesistujamaa Rootsi välisministri Fredrik Reinfeldti sõnul ei saa Euroopa Liit tulla vastu Zimbabwe autoritaarse riigipea Robert Mugabe ja Lõuna-Aafrika Arenguühenduse (Sadc) riikide liidrite nõudmistele tühistada 2002. aastal Zimbabwele kehtestatud sanktsioonid, vahendas AFP.

«Piirangud pole need, mis Zimbabwes probleeme tekitavad, vaid vead juhtimiskorralduses, [...] mis ei austa inimõigusi,» kinnitas Reinfeldt täna Lõuna-Aafrika Vabariigi suurimas linnas Johannesburgis.

Euroliit viitab inimõiguste halvale olukorrale riigis, kus opositsiooniesindajad on langenud rünnakute ohvriks. Riigis kehtiv seadusandlus rikub ELi hinnangul kodanike sõna-, koosoleku- ja ühinemisvabadust. 

Euroopa Liit on Zimbabwet iseseisvumisest saadik juhtinud Mugabele kehtestanud reisimiskeelu ja külmutanud riigipea, tema naise ja tema lähikondlaste varad. Lisaks sellele on EL keelanud sõjavarustuse müügi ja sõjategevusega seotud tehnilise abi osutamise.

Suhted euroliidu ja Zimbabwe vahel on siiski paranenud, sest veebruaris vannutati Zimbabwe peaministriks Mugabe peamine rivaal opositsioonilise Demokraatlike Muutuste Liikumise (MDC) liider Morgan Tsvangirai. Kaheksa kuu jooksul on ta püüdnud riigi majandusolukorda ja suhteid rahvusvaheliste organisatsioonidega parandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles