USA mälestas 9/11 ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestustseremoonia Pentagonis.
Mälestustseremoonia Pentagonis. Foto: AFP / Scanpix

«Kaheksa septembrit on tulnud ja läinud,» ütles USA president Barack Obama tänaeile Pentagonis, 184-le seal 2001. aasta 11. septembri rünnakus hukkunud inimesele pühendatud mälestusüritusel. «Peaaegu 3000 päeva on möödunud, peaaegu üks iga meie seast võetud inimese kohta.»

Ameeriklased pidasid vaikset pausi hetkedel, kui kaheksa aasta eest lendasid lennukid nende rahalist ja sõjalist võimsust sümboliseerivatesse hoonetesse – New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidesse ja Pentagoni – ning Pennsylvanias Shanksville'i lähedale põllule, viimast tõenäoliselt Valge Maja või Kapitooliumi asemel.

Hukkunute perekonnaliikmed ja sõbrad lugesid rünnakupaikadel nende nimesid, taustaks kirikukellade helin. Üks 11. septembril lesestunud naine, kelle mees töötas kaubanduskeskuse 94. korrusel, tunnistas uudistevõrgule CNN, et tunneb ikka veel teravat piina. «Ma mõistan, kui palju mu elu on muutunud,» rääkis ta, mainides, et näiteks tema lapsed on vahepeal täiskasvanuks saanud ja temast on saanud juba vanaema.

Spetsiaalselt eilse päeva puhuks avatud veebilehel meenutasid inimesed 11. septembril korda saadetud kangelastegusid. Näiteks üks mees jutustas oma advokaadibüroos töötanud vennast, kes oli ka vabatahtlik tuletõrjuja. Tol hommikul ruttas ta appi kaubanduskeskusse lõksu jäänud inimestele. «Ta oli seal, kui torn kokku kukkus,» rääkis mälestaja.

Shanksville'is mälestati 40 United Airlines'i lend 93 reisijat ja meeskonnaliiget, kes hakkasid terroristidest kaaperdajatele vastu. Nad said kõik surma, kuid et lennuk kukkus alla enne sihtkohani jõudmist, päästsid need inimesed tõenäoliselt surmast vähemalt kümneid teisi. Kapitooliumimäel avasid USA parlamendiliikmed kolmapäeval neile pronksist autahvli.

2001. aasta 11. septembril kaaperdas 19 Al Quaeda terroristi neli reisilennukit. Neist kaks juhiti New Yorgi Maailma Kaubanduskeskusse ja üks Pentagoni. Eelmainitud neljas kukkus alla Pennsylvania põllule. Rünnakute tulemusel sai surma 3014 ja vigastada 6291 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles