Leedu võib lõpuks leppida nimede võõrapärase kirjapildiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp.
Leedu lipp. Foto: Toomas Huik

Leedus kavatsetakse seadustada võõrapäraste nimede kirjutamist dokumentidesse ladina tähtedega algupärasel kujul.

Ent võõrapärast kirjapilti kavatsetakse seadustada üksnes dokumentide osas, ajakirjandusele ja avalikule ruumile see ei laiene.

Konservatiivide esindaja Ceslovas Stankevicius registreeris täna seimis seaduseelnõu, mis näeb ette mitteleedu ees- ja perekonnanimede kirjapanekut algupärasel kujul ladina tähtedega.

Eelnõu esitati päev pärast seda, kui Vilniuse kohus otsustas paluda Euroopa kohtul selgitada, kas Leedus kehtiv nõue kirjutada nimesid dokumentides üksnes riigikeeles on kooskõlas Euroopa Liidu õigusnormidega.

Vilniuse kohust ajendas järelepärimist esitama Poolas sündinud mehe ja tema naise hagi perekonnaseisuameti vastu, mis keeldus neile väljastamast abielutunnistust ja sünnitunnistust poolapäraselt kirjutatud nimedega.

Leedus elavad poolakad on juba üle kümne aasta taotlenud õigust kirjutada oma nimesid neile harjumuspärasel viisil, mitte leedupäraselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles