Maailma kümme kõige värvikamat riigipea abikaasat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bess Truman
Bess Truman Foto: SCANPIX/internet

Ühendriikide ajakirja Time võrguväljaanne valis maailma kümme kõige koloriitsemat riigipea abikaasat nii tänapäevast kui ajaloost. Väljavalituteks osutusid üheksa naist, kelle seas on nii endisi lauljaid, näitlejaid kui ka neid, kelle hing on väidetavalt UFOga lennanud. Naiste kõrval võttis auväärse koha sisse ka üks värvika suuvärgiga härra, kes armastas juua alkoholi jääta, kuid süüa röstsaia ubadega.


Carla Bruni


Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy abikaasa on ainus siin kirjeldatud kaasadest, kelle pilte oleks paslik leida ka teismeliste poiste magamistubadest. Itaalia päritolu endisel supermodellil ja nüüdsel lauljal oli pikka aega meesteõgija maine. «Olen monogaamiast tüdinud,» ütles ta kunagi. Bruni pikas endiste poiss-sõprade nimistus on peale mitme Prantsuse prominendi ka ameeriklasest rikkur Donald Trump ning vanad briti rokkarid Eric Clapton ja Mick Jagger.



Lisaks on tast tehtud lugematuid aktifotosid ja väidetavalt ka seksivideod, olgugi et need olevat hiljem ära varastatud. Värskeim kuulujutt esileedi kohta, kelle Sarkozy eelmise aasta veebruaris oma kolmandaks naiseks võttis, on see, et ta lööb kaasa järgmises Woody Alleni filmis.



---------------



Hillary Clinton


Nüüdne USA välisminister ja endine esileedi ei vaja lähemat tutvustust. Küll aga ei tea paljud, et Valges Majas elades pidas ta ravieesmärgil kujutletavaid vestlusi näiteks endise esileedi Eleanor Rooseveltiga. Väidet, mis on pärit USA ajakirjaniku Bob Woodwardi 1997. aasta raamatust «Valik», kinnitas ka Clinton ise, kui ta ühes ajalehekolumnis paljastas, et «rääkis» Rooseveltiga esimese leedi rollist. «Ta ütleb mulle tavaliselt, et hoia pea püsti või vähemalt kasvata endale sama paks nahk kui ninasarvikul,» kirjutas Clinton. Tegemist on nõuandega, mida Ühendriikide ühel kõige vastutusrikkamal, välisministri ametikohal maandunud Clinton kahtlemata järgib.



--------------------



Imelda Marcos


Tänavu ajakirjalt Newsweek ühe maailma kõigi aegade ahneima isiku tiitli teeninud Filipiinide endist esileedit teatakse ilmselt kõige paremini tema ulatusliku kinga-, kleidi- ja juveelikogu järgi.



Oma abikaasa, president Ferdinand Marcose valitsuses erinevaid ametikohti pidanud Imelda oli vastuoluline isiksus, keda üritati 1972. aastal televisiooni otse-eetris lausa surnuks pussitada. Imelda pillav eluviis hõlmas miljonidollarilisi ostureise, massiivset kinnisvaraportfelli ning kunstikollektsiooni, kuhu kuulusid Michelangelo ja Botticelli teosed.



Imelda, kes pidi pärast oma abikaasa võimult kukutamist 1986. aastal maha müüma peaaegu kogu oma varanduse või sellest lihtsalt loobuma, ütles vastuseks kriitikale, et tema kohustus on olla teejuhis ja täht, mis vaestele juhtnööre annab.



-----------------------



Miyuki Hatoyama


Kui vajate tõestust teooriale, et vastandid tõmbuvad, siis ei maksa vaadata kaugemale järgmisel nädalal Jaapani peaministriks saavast Yukio Hatoyamast ja tema naisest Miyukist. Kui Yukiot peetakse niigi värvitute Jaapani poliitikute tsunfti üheks igavaimaks näiteks, siis eksnäitlejanna Miyuki on sõna otseses mõttes teisest maailmast. Oma värskes raamatus paljastab naine, et tema hing on UFOga lennanud Veenusele, mis olevat äärmiselt ilus ja väga roheline koht.



Ühtlasi on ta tunnistanud, et sööb Päikest («Nämm-nämm-nämm. See annab mulle tohutut energiat.») ning et ta veetis eelmises elus kvaliteetaega koos Tom Cruise’iga, kui too veel jaapanlane oli. Miyuki, kes loodab kunagi Cruise’iga samas filmis mängida, teadvat täpselt, mida ta filmistaarile ütleb, kui nende teed võtteplatsil ristuvad. «Ta tunneks mu ära ja ütleks: «Pole kaua aega näinud!»,» rääkis Miyuki hiljuti ühes telesaates.



-------------------------



Mary Todd Lincoln


Abraham Lincolni abikaasat Mary Toddi on nimetatud läbi aegade kõige ekstsentrilisemaks Ühendriikide esileediks. Ta armastas manada esile üleloomulikke jõude, kuna tahtis suhelda surnutega, näiteks oma poja Williega, kes suri 11-aastasena Abrahami esimesel ametiajal ilmselt kõhutüüfusesse. Peale selle väitis ta end omavat meeltevälist taju ja vandus, et suutis abikaasa presidendiks valimist ette näha. Oleks ta oma meest vaid hoiatanud 1865. aasta 14. aprillil Fordi teatris toimunud atentaadi eest.



------------------------



Dorrit Moussaieff


Islandi esileedil, Iisraelis sündinud ja Londonis üles kasvanud Moussaieffil surisevad peas pidevalt suurejoonelised ideed. Olgu siinkohal mainitud käputäis «ekspordiartikleid», millega ta Islandit reklaamida tahab: oomega-3-rasvhappekapslid, geenitestid, põlveoperatsioonid, spaad, kohalik pudelivesi, rääkimata mahajäetud õhubaasist, mida ta suureks kunstikaupluseks muuta tahab. Tema sõnul on Islandi pankroti äärele viinud majanduskriis saareriigi turistide jaoks palju ahvatlevamaks muutnud.



-----------------------



Bess Truman


Bessiks kutsutud Elizabeth Virginia Wallace Trumanit mainitakse alati, kui räägitakse Valges Majas kummitavatest endistest riigipeadest. «Olen kindel, et nad siin on,» ütles Bessi mees, president Harry Truman kunagi, «ja ma ei karda nendega kohtuda pooltki niipalju kui elusolevate hulludega, keda ma iga päev nägema pean.» Legendi järgi avanud Bess kunagi koputuse peale ukse Abraham Lincolnile. «Mida ma teie heaks teha saan, härra president?» küsinud ta. Mõistliku mehena olevat Lincoln haihtunud.



------------------------



Denis Thatcher


Briti ekspeaministri Margaret Thatcheri mees Denis kutsus Maggie 11 võimuaasta jooksul endale korduvalt äpardusi kaela. Mõni kuu pärast Thatcheri valimisvõitu 1979. aastal kaitses Denis Briti ragbimeeskonna turneed apartheidiaegses Lõuna-Aafrika Vabariigis. «Oleme vaba rahvas, kes mängib amatöörsporti,» haukus ta, «ning meil on õigus mängida seal, kus me kuradi pärast tahame.»



Kui Argentina 1982. aastal Falklandi saartele tungis, pidi Denis enda sõnul atlasest järele vaatama, «kus kuradi kohas» see Briti meretagune ala asub. Söögi osas olid tema eelistused lahjemad: ta leppis suppide, soolatud loomaliha ja ubadega röstsaial.


Ükskord palus ta restoranis kokale tagastada talle serveeritud kana sõnadega: «Viige see minema, tapke ära ja küpsetage läbi!» Joogiklaasi pehmelt öeldes mitte kunagi sülitanud Denis keeldus jooki jääd lisamast, kuna see lahjendab alkoholi.



----------------------



Nancy Reagan


1988. aastal paljastas Ronald Reagani aegse Valge Maja kantseleiülem, et Nancy küsis pärast abikaasa atentaadikatset regulaarselt nõu astroloogilt. Mullu, neli aastat pärast abikaasa surma, ütles Nancy ajakirjale Vanity Fair: «See kõlab veidralt, aga... ma näen Ronniet. Öösel, kui ma üles ärkan, arvan ma, et Ronnie on sealsamas, ja ma hakkan temaga rääkima. Pole tähtis, mida ma ütlen. Fakt on see, et ma arvan, et ta on kohal. Ja ma näen teda.»



Barack Obama valas selle avalduse peale õli tulle, kui ütles, et on rääkinud kõigi oma elusolevate eelkäijatega, kuid «ei tahtnud hakata Nancy Reagani eeskujul vaime välja kutsuma». Obama palus kiiresti vabandust oma «hoolimatu ja jämeda remargi» pärast.



--------------------



Betty Ford


On öeldud, et Betty Fordi mõju USA ühiskonnale on palju ulatuslikum kui tema presidendist abikaasa Gerald Fordi oma. Kõigele vaatamata iseloomustasid teda mitmed veidrused. Näiteks rääkis ta avalikult marihuaana tarbimisest ja abielueelsest seksist. (Esileedi ei hoidnud keelt hammaste taga ka oma abielu intiimsfääri teemal, öeldes kunagi, et kui talt küsitaks, kui tihti tema ja president seksivad, oleks tema vastus: «Nii tihti kui võimalik.») Ühtlasi armastas ta Valge Maja koridorides tantsida 70ndatel populaarset bump‘i (puusanõksutajate lemmikust diskotants) ja kanda tujusõrmust. Bettyl oli ka varjukülg, sest 1978. aastal sundisid perekonnaliikmed teda vaatama tõtt oma alkoholismi ja ravimisõltuvusega. Neli aastat hiljem asutas ta omanimelise sõltlaste ravikeskuse, mis töötab siiani.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles