Põhja-Korea tähistab «armastatud juhi» Kim Jong Ili 65. sünnipäeva

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Põhjakorealased külastasid täna Pyongyangis ka oma eelmise liidri Kim Il Sungi ausammast.
Põhjakorealased külastasid täna Pyongyangis ka oma eelmise liidri Kim Il Sungi ausammast. Foto: AP / Scanpix

Põhja – Korea tähistab täna üldrahvalikult «armastatud juhi» Kim Jong Ili 65. sünnipäeva tänavatel tantsides ja tavalisest suuremaid toiduportse nautides.

Kimi sünnipäev on eraldatud ja vaese kommunistliku riigi üks tähtsamaid pidupäevi, kirjutab YLE24 Online.

Televisioon näitas kaadreid Pyongyangi peaväljakult, kus tantsis tuhandeid paare – naised olid riietatud pikkadesse värvilistesse rahvuslikesse kleitidesse. Õhtuks on sünnipäeva auks kavas veel ka kontserdid ja näitused.

Traditsiooni kohaselt on hommikust saati kogu riigis ilmunud artiklid ja saated teatanud Kimi sünnipäevaga kaasnenud loodusimedest, aga rääkinud ka tema üleloomulikest võimetest. Viimaste teadete kohaselt on Kimil näiteks fenomenaalne pildimälu.

Varemalt on räägitud kuidas Kim on loonud oopereid või leiutanud tehniliselt nõudlikke seadmeid. Veel väidetakse, et «armastatud juht» on suurepärane golfimängija.

Lõuna-Korea uudistekanalid teatasid samal ajal, et puruvaene riik jagas pidupäeval rahvale ka toitu.

Siiski pole pidutsev riik unustanud hoiatada USAd, et nad on valmis võimalikule rünnakule vastulööki andma, märkis Helsingin Sanomat Online.

Kommunistliku riigi kõrgema rahvaassamblee esimees kiitis muu hulgas riigi tõusu tuumariigiks – seda vaid mõni päev pärast seda, kui Põhja-Korea oli Hiinas toimunud nõupidamiste käigus olnud nõus tuumaprogrammist loobuma.

Välismaal tehakse juba panuseid, kes saab vananeva Kimi järglaseks. Spetsialistid väidavad, et Kim määrab oma järglaseks ühe oma kolmest pojast.

Kim Jong Il päris Põhja-Korea liidri tooli pärast oma isa Kim Il Sungi surma 1994. aastal.

Tagasi üles