Merkel soovis teledebatis Steinmeieriga uut valitsust

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Franz-Walter Steinmeier.
Angela Merkel ja Franz-Walter Steinmeier. Foto: AFP / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ütles pühapäeval teledebatil sotsiaaldemokraadist (SPD) rivaali välisminister Frank-Walter Steinmeieriga, et ehkki suurkoalitsiooniga on saavutatud palju, vajab riik uut valitsust.

Neli aastat SPD, kristlike demokraatide (CDU) ja selle Baieri sõsarparteist Kristlikust Sotsiaalliidust (CSU) suurkoalitsiooni juhtinud Merkeli sõnul oleks olnud vaja teha palju enam töökohtade osas. Viimane on ka tema hinnangul see, miks Saksamaa uut valitsuskoalitsiooni vajab.

«Minevik on olnud hea ja te ei suuda muuta mu meelt küsimuses, et me oleme paljugi ära teinud. Ent ma arvan, et demokraatia jaoks on hea, kui suurkoalitsioonid ei muutu normaalsuseks,» sõnas kantsler.

SPD kantslerikandidaadi Steinmeieri sõnul on samuti saavutatud paljutki, seda eriti pärast maailmamajanduse kriisi puhkemist. «Me oleme seda suutnud vaid tänu sellele, et oli olemas suurkoalitsioon.»

«Ent me pole suutnud saavutada kõike, meil jäi vajaka mitmes valdkonnas, sest CDU ei tulnud seal kaasa,» ütles Steinmeier ja tõi esile näiteks miinimumpalkade ja tippjuhtide palkadele piirangute seadmise küsimuse. «See oleks inimesi aidanud.»

Steinmeier lisas, et pikk katsumuste jada on olnud seda väärt. «Kui te tahate teada vahet meie kahe vahel siin, siis kui mõtlete tagasi jaanuarile või veebruarile ja kujutate ette, et konservatiivid oleksid olnud võimul koos (liberaalse erakonnaga Vaba Demokraatlik Partei) FDPga, siis (autotootja) Opel oleks praegu olnud surnud mis surnud.»

Uus parlament valitakse neljaks aastaks 27. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles