Obama vaenajad tulid USAs tänavatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Obama-vastaste plakateist.
Üks Obama-vastaste plakateist. Foto: AFP / Scanpix

«Abort ei ole tervishoid,» seisis ühe Obama tervishoiureformi vastase plakatil.  Ukraina immigrant kandis aga loosungit «Ma sain Nõukogude Liidus sotsialismist küllalt».


Sellised olid sõnumid, mida president Barack Obama reformi väidetavaltkümned tuhanded vastased Washingtonis laupäeval protestides kandsid. Meeleavaldajad olid kokku tulnud üle kogu riigi, et protestida nn suure valitsuse ja riiki väidetavalt ähvardava sotsialismi vastase egiidi all.

Meelt avaldajate arvamused olid kohati üsna ekstreemsed. «Ma arvan, et tema taga on Saudi Araabia,» ütles üks protestijaist, Lois Calzone Marylandist. Tema tütar avaldas arvamust, et Obama on kindlasti moslem, vahendas uudisteagentuur AFP.

Protestimarsil osalejate täpne arv pole teada, kuid rahvarohkuse tõttu pidi see algama plaanitust varem. Enne üritust teatasid korraldajad, et loodavad koguda 20 000 – 30 000 inimest. Meeleavalduse korraldas liikumine Freedomworks, mis nõuab madalamaid makse, valitsuse väiksemat sekkumist ja suuremat majandusvabadust Ettevõtmist toetasid mitmed silmapaistvad konservatiivid, kaasa arvatud endine esindajatekoja enamuse juht Dick Armey.

Meedia teatel oli tegu ühe suurema Obama-vastase meeleavaldusega tema ametiaja algusest alates.

Meeleavaldusel oli ka üksikuid Obama toetajaid, kes panid kummalisi loosungeid ja hüüdlauseid imeks. «Ma tahan teada, mida nad tegelikult mõtlevad,» ütles Obama ja asepresident Joe Bideni pildiga särki kandnud üliõpilane Lindsay Windsor Calzonele lähenedes.

Demokraatide sõnul on viimasel ajal sagenenud Obama-vastased protestid hoolimata nende ulatusest organiseerinud väike grupp vabariiklasi, kes on endiselt valimistulemuste pärast vihased. Nende sõnul on tegu samade inimestega, kes väidavad näiteks, et hoolimata mitmekordsest kinnitusest ei ole Obama mitte USAs sündinud ja seetõttu ka mitte sünnijärgne kodanik, kirjutas BBC.

Vabariiklaste sõnul on tegu aga rahva ausa vihaga. Konservatiivsesse survegruppi kuuluv Ryan Ellis kinnitas, et vastasseisu taga on vabariiklaste loosung, et vähem riiki on alati hea.
Obama ise oli samal ajal laupäeval Minneapolises, kus ta kinnitas 15 000 inimesele, et tervishoiureform tuleb läbi viia. Obama tahab, et muudatusi USA kallis ja keerulises tervishoiusüsteemis alustataks selle aasta jooksul. Reformi kõik meetmed pole praeguseks veel selged. Selge on aga see, et  suur osa analüütikuid peab seda üheks Obama ametiaja tähtsamaks küsimuseks.

Tervishoid USA-s
•    46 miljonit kindlustamata inimest, 25 miljonit alakindlustatut.
•    Tervisekulud moodustavad sisemajanduse kogutoodangust 16 protsenti, peaaegu poole rohkem kui OECD (Majandusarengu- ja Koostöö Organisatsioon) keskmine.
•    Reformiplaanid tähendaksid kindlustust kõigile ameeriklastele.
•    Osa ettepanekuid plaanis tähendaks riikliku kindlustuse sisseviimist.
Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles