Prantslased uurivad enesetappe Telekomis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Prantsuse tööminister Xavier Darcos kohtub riigi peamise telekommunikatsiooniettevõtte juhiga, et arutada sealsete tööliste aina sagenenud enesetappe.


2008. aasta algusest saadik on enesetapu teinud 23 Prantsusmaa Telekomi töötajat. Ametiühingute sõnul on selles süüdi 1998. aastal erastatud rahvusvahelise korporatsiooni juhtimisvõtted.



Telekomi juhatuse sõnul pole selline enesetappude arv 100 000 töötajaga suurfirma kohta aga sugugi ebatavaline.



Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel tehakse Prantsusmaal aastas 26,4 enesetappu 100 000 mehe kohta. 100 000 naisest tapab end aastas keskmiselt 9,2. Need arvud teevad Telekomi arvates surmad paratamatuks.



Viimane Telekomiga seotud suitsiid leidis aset eelmise nädala reedel, kui 32-aastane naine Prantsuse Telekomi hoonest Pariisis alla hüppas.



Sama nädala kolmapäeval torkas Pariisist idas asuvas Troyes’s endale kõhtu noa mees, kellele öeldi, et ta viiakse mujale üle. Mees jäi ellu ja on praegu haiglas. Üle kogu Prantsusmaa toimusid tema toetuseks väikesemõõdulised meeleavaldused.


Darcos lubas Telekomi juhi Didier Lombardiga kohtuda selle nädala alguses.



Ametiühingute sõnul tekitab pidev efektiivsuse tagaajamine töötajates emotsionaalset segadust ja paneb nad pinge alla, eriti suured probleemid on vanematel töötajatel, kes tulid ettevõttesse siis, kui see kuulus veel riigile.



Erastamise järel on kadunud 40 000 töökohta ja ametiühingud ütlevad, et töötajaid survestatakse kas lahkuma või uusi tingimusi vastu võtma.



Telekomi teatel ei ole suitsiidide arv töötajaskonna hulgas kasvanud – näiteks 2000. aastal oli neid ettevõttes 28. Suurem osa enesetappe tehakse nende sõnul isiklikel, mitte tööga seotud põhjustel.



Marseilles’s tappis aga 51-aastane töötaja end juulis ja jättis maha kirja: «Ma tapan end oma töö pärast Prantsusmaa Telekomis. See on ainus põhjus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles