Venemaa sõlmis baaside lepingu Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid Abhaasias.
Vene sõdurid Abhaasias. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa sõlmis täna Gruusia separatistlike piirkondade Lõuna-Osseetia ja Abhaasiaga leppe Vene väebaaside paiknemisest nende territooriumil.


Vastavad lepped allkirjastasid teisipäeval Moskvas Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov ning Abhaasia ja Lõuna-Osseetia kaitseametkondade juhid Merab Kišmaria ning Juri Tanajev, vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi teadet.

Vastavalt lepingule hakkavad Vene väebaaside staabid dislotseeruma Gudautas (Abhaasia) ja Tshinvalis (Lõuna-Osseetia). Mõlemas baasis teenib lepingu järgi 1700 Vene sõjaväelast.

Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja polkovnik Aleksei Kuznetsov ütles Interfaxile, et lepe annab Venemaale võimaluse ehitada, kasutada ja täiustada baaside infrastruktuuri.

Lepingud sõlmiti 49 aastaks ning need pikenevad automaatselt järgnevateks viieaastasteks perioodideks.

«Praegusel ajal töötab kaitseministeerium välja riikidevahelisi leppeid Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga Venemaa ühendbaaside kohta Abhaasia ja Lõuna-Osseetia territooriumil,» ütles Kuznetsov.

Serdjukov ütles pärast allkirjastamistseremooniat ajakirjanikele, et tegemist oli esimeste koostöödokumentidega riikide kaitseametkondade vahel. Tema sõnul on lähiajal kavas signeerida veel terve rida koostöödokumente sõjalises vallas.

Tuhandete sõdurite viimine mässulistesse piirkondadesse on kooskõlas Lõuna-Osseetia ja Abhaasia liidritega sõlmitud sõprus- ja koostöölepingutega, mis annavad Venemaale seadusliku aluse sõjaväebaaside rajamiseks ning separatistide

de facto

riigipiiri kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles