Paet: NATO lepingu artikkel 5 peab olema usaldusväärne

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja Eesti välisminister Urmas Paet.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: NATO

Tänasek kohtumisel NATO peakorteris Brüsselis alliansi peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga leidis välisminister Urmas Paet, et Põhja-Atlandi lepingu artikkel 5, mis räägib kollektiivkaitsest, peab olema usaldusväärne ka tulevikus.


Kohtumisel keskendusid välisminister Paet ja peasekretär Rasmussen peamiselt NATO uuele strateegilisele kontseptsioonile, eelseisvale NATO välisministrite kohtumisele Tallinnas ja olukorrale Afganistanis, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Ühiselt tõdeti, et strateegiline kontseptsioon peab vastama tänase päeva probleemidele, samas tuleb selles käsitleda uute ohtude ja
väljakutsete kõrval ka neid, mis on jäänud meile 20. sajandist. Rasmusseni ja Paeti sõnul on NATO uus strateegiline kontseptsioon oluline teema ka eeloleva aasta 22. ja 23. aprillil Tallinnas toimuval NATO välisministrite kohtumisel.

NATO toimimise aluseks on kollektiivkaitse, mistõttu uue strateegilise kontseptsiooni selgrooks peab olema NATO nähtavuse, usutavuse ja võimete selge väljendamine. Eesti jaoks on oluline sünergia kollektiivkaitse ja NATO liikmesriikide territooriumist kaugemal toimuvate
missioonide võime tagamise vahel.

«Mõlemad on olulised ja vajavad kõikide liitlaste panust,» märkis Paet. Ta lisas, et positiivne on see, et strateegilist kontseptsiooni ettevalmistavasse töörühma kuulub ka Balti riikide esindaja. Paet ja Rasmussen pidasid tähtsaks ka koostööd alliansi partneritega, sealhulgas Venemaaga.

Lisaks rääkisid Paet ja Rasmussen ka viimastest arengutest Afganistanis. Rasmussen tunnustas Eestit olulise ja nähtava sõjalise ning tsiviilpanuse eest Afganistani olukorra stabiliseerimisel. Paeti sõnul panustab Eesti Afganistani kõige raskemas piirkonnas – Helmandi provintsis – koos Suurbritannia, USA ja Taani vägedega.

«Eesti on kandnud sellel missioonil kaotusi ja seega peame üheks olulisimaks põhimõtteks seda, et vale või ebatäpse strateegia tõttu ei tohi hukkuda ükski sõdur ega tsiviilisik,» toonitas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles