Liiga kena vangivalvur sai Briti kohtus võidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amitjo Kajla
Amitjo Kajla Foto: PA Wire / SCANPIX

Naissoost vangivalvur sunniti Suurbritannias oma töölt kolleegide ähvardusel lahkuma, kuna need pidasid tema välimust liiga väljakutsuvaks. Sel nädalal rahuldas töövaidluskomisjon tema kaebuse kunagise tööandja vastu.


22-aastase Amitjo Kajla sõnul ahistasid kaasvalvurid teda Inglismaa keskosas Wolverhamptoni lähedal Brinsfordi noortevanglas töötades. Kajla kirjeldas, kuidas tal ei jäänud mullu aprillis muud üle kui amet maha panna, kuigi tema eelmisel töökohal Shrewsbury vanglas tal mingeid probleeme ei olnud.



Endised kolleegid süüdistasid teda näiteks meessoost kinnipeetavate liiga heasüdamlikus kohtlemises ja rääkisid kohtule, et Kajla ei võtnud kuulda nende nõuandeid sobiva riietuse osas. Naine otsustas muu hulgas omal käel mundrit kohendada, misjärel see liiga paljastavaks muutus. Ta lehvitas kinnipeetavatele, oli liiga meigitud ning tal oli ninaehe.



Kuigi ta üritas enda sõnul töötada vastavalt ametikoha nõuetele ja vangidesse inimlikult ja lugupidamisega suhtuda, ei meeldinud tema tööstiil ühele meessoost valvurile, kes pooldas macho’likumat lähenemist.



«Minusse suhtuti kui nõrka naisesse, kelle kallal võib jõhkrutseda,» kurtis Kajla. «Ma ei saanud öösiti mõnitamise ja kiusamise pärast magada, võtsin kaalus maha. Otsustasin, et ma ei saa seda enam taluda, ja panin ameti maha.»



Kohus tegi sel nädalal teatavaks oma kirjaliku otsuse, milles peab Kajla hagi õigustatuks, kuna kohtlemine, mis naisele osaks sai, oli võrdväärne ebaseadusliku vallandamisega. Ühtlasi rahuldas kohus ka eksvalvuri hagid Briti riikliku vanglaameti vastu nii vanuselise kui ka soolise diskrimineerimise osas.



Komisjon leidis, et suurim süü naisvalvuri lahkuma sundimises lasub vanglatöötaja Lee Hastingsil, kelle suhtumist Kajlasse mõjutas suuresti naise sugu ja vanus. «Kui ta polnuks noor kena naine, ei oleks ta teda nõnda kohelnud,» ütles komisjoni esimees.



Tribunal jõudis ka järeldusele, et vanglaamet oleks võinud teha rohkem pärast seda, kui Kajla olukorra üle kaebas.



Kui palju Kajlale läbielatu eest hüvitist makstakse, selgub novembri alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles