Retseptita müüdavad antibiootikumid tekitavad probleeme

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

USAs saab seaduse järgi vaid retseptiga väljastatavad antibiootikumid hõlpsasti kätte veebipoodidest, mis teeb arstid murelikuks.


Lihtsa internetiotsingu käigus leidsid uurijad 138 veebis ilma arsti retseptita antibiootikume müüvat ettevõtet. Enam kui kolmandik neist müüs ravimeid ilma mingisuguseid küsimusi esitamata, samas kui 64 protsenti internetipoodnikest andsid välja oma ravimiretsepti, lastes klientidel eelnevalt täita online-terviseküsiltluse, kirjutab

Reuters

.


Ajakirjas the Annals of Family Medicine probleemist kirjutanud uurimisgrupp märkis, et suure tõenäosusega kasutatakse sellisel moel hangitud antibiootikume valesti. See võib aga omakorda anda oma panuse antibiootikumiresistentsuse kasvule, mis tähendab, et haigusi põhjustavad bakterid muutuvad ravimite suhtes immuunseks.

Ravimiresistentsuse tekkele on kaasa aidanud näiteks antibiootikumide tarvitamine tavalise külmetuse puhul, mida põhjustavad viirused, mitte bakterid. Siiani on võitlus resistentsuse tekkega keskendunud sellele, et arstid ei kirjutaks antibiootikume liialt kergekäeliselt välja.

Kuid kui inimesed panevad ise endale diagnoosi ja ravivad ennast veebipoodidest ravimeid hankides, ei pruugi arstide harjumuste muutmisest enam piisata.

Uurimuse juhtivautori dr. Arch G. Mainouse sõnul võivad paljud inimesed pärast bakteriaalse infektsiooni omaalgatuslikku ravi antibiootikumiga arvata, et nad suudavad ära tunda ja välja ravida ka järgmise haiguse. Arsti juurde minek võib sellisel juhul tunduda aja ja raha raiskamisena.

Lisaks ravimiresistentsuse süvendamisele on ilma retseptita ravimite võtmisel Mainouse sõnul teisigi, palju otsesemaid riske, nagu allergilised reaktsioonid või koostoime teiste ravimitega, mida inimene võib samaaegselt võtta.

Samuti võib omaalgatuslik antibiootikumi võtmine osutuda raharaiskamiseks, kuna selline ravim töötab vaid bakteriaalsete infektsioonide puhul. Lisaks ei sobi kõik antibiootikumid igasuguse bakteriaalse infektsiooni raviks - on laia spektriga antibiootikume ja neid, mis töötavad vaid kindlate pisikute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles