Horvaatia eurokõnelused jätkuvad oktoobris

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia peaminister Borut Pahor (paremal) oma Horvaatia kolleegi Jadranka Kosoriga.
Sloveenia peaminister Borut Pahor (paremal) oma Horvaatia kolleegi Jadranka Kosoriga. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu eesistujamaa Rootsi andis Horvaatiale teada, et liitumisrääkimised ühenduse ja Zagrebi vahel võivad jätkuda oktoobris.


Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldti kinnitas ametlikus avalduses oma Horvaatia kolleegile Jadranka Kosorile, et läbirääkimised jätkuvad 2. oktoobril, mil toimub valitsustevaheline konverents, vahendas AFP.

Viimase tõkke 28. liikmeksriigiks pürgiva Horvaatia euroteelt kõrvaldas naaberriik Sloveenia, mis blokeeris alates möödunud aasta lõpust Zagrebi liitumiskõnelusi, sest nõudis kahe riigi vahelise piiritüli lahendamist.

Jugoslaavia lagunemisest maa- ja merepiiri pärast tülitsenud Sloveenia ja Horvaatia pole 18 aasta jooksul üksmeelele jõudnud. Sloveenia üks peamisi nõudmisi on vahetu juurdepääs Aadria merele, mis tähendaks, et Horvaatia peab loobuma osast mereterritooriumist, mida Zagreb enda omaks peab.

Horvaatia välisministri kinnitusel on vaenupooled leppinud kokku, et tüli viiakse vahekohtu ette või jõutakse omavahel kahepoolsele kokkuleppele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles