Venemaa esitas Arctic Sea asjus Eestile õigusabipalve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Arctic Sea
Kaubalaev Arctic Sea Foto: AP / Scanpix

Kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamist uurivad Vene ametivõimud esitasid kriminaalasja raames Eestile õigusabipalve.

Juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa sõnul laekus Venemaa ametlik õigusabipalve esmaspäeval.

«Õigusabipalvega soovitakse täpsemat informatsiooni Eestist pärit isikute kohta, kes on seoses Arctic Sea juhtumiga Vene ametivõimude poolt vahistatud,» ütles Lepp BNSile.

Eesti on võtnud õigusabipalvele vastamise menetlusse.

Seni on kaaperdamisloo uurimisel rahvusvahelise koostöö raames toimunud septembri alguses Moskvas Soome, Rootsi, Malta, Läti ja Eesti esindajatest koosnev töörühm. Eestit esindavad uurimisrühmas riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet, kelle uurimisalluvusse kuulub karistusseadustiku piraatlust käsitlev paragrahv.

Arctic Sea väljus Soomest Pietarsaari sadamast 22. juulil, et suunduda Alžeeriasse Bejaia sadamasse, kuhu ta pidi jõudma 4. augustil. Laeva lastiks oli 6700 kuupmeetrit puitu hinnaga umbes kaks miljonit dollarit.

Juuli lõpus kadus laevaga side ning peagi ilmusid teated aluse väidetava kaaperdamise kohta. 17 augustil hõivas laeva Vene sõjalaeva Ladnõi meeskond ning kinni peeti kaheksa väidetava kaaperdamisega seotud isikut.

Moskva kohus vahistas augusti lõpus kõik kaheksa kahtlustatavat, nende hulgas Eesti kodaniku Jevgeni Mironovi ja Eesti elaniku Igor Borissovi. Kohus sanktsioneeris veel ka Venemaa kodanike Dmitri Bartenevi ja Andrei Lunevi, Läti kodaniku Vitali Lepini, kodakondsuseta Aleksei Bulejevi ja Dmitri Savini ning väljaselgitamata kodakondsusega Aleksei Andrjušini vahi alla võtmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles