Seagripi suremus sarnaneb tavalisele gripile

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripp.
Seagripp. Foto: SCANPIX

Gripiviiruse H1N1 pandeemia põhjustatud surmade arv on tõenäoliselt prognoositust madalam, ütles kolmapäeval nakkushaiguste ekspert.


Uute hinnangute kohaselt on suremus võrreldav gripihooajal esineva suremusega, ütles doktor Marc Lipsitch Harvardi ülikoolist.

«See on laste puhul kõige kergem. See on selle pandeemia puhul üks tõeliselt hea uudis,» ütles Lipsitch USA meditsiiniinstituudis korraldatud gripiekspertide koosolekul.

«Kui jätta kõrvale muutused viiruses, siis võib minu arvates öelda, et me oleme pandeemia esimeses kategoorias. See sai alles hiljuti selgeks.»

USA valitsuse pandeemia raskuse indeksil on viis kategooriat ja esimene on võrreldav gripihooaja tasemega.

Gripihooajal on haigestunute suremus alla 0,1 protsendi, kuid see tähendab sellegipoolest igal aastal 250 000-500 000 inimese suremist kogu maailmas.

Viienda kategooria pandeemia oleks võrreldav 1918. aasta gripipandeemiaga, mille suremus oli hinnanguliselt kaks protsenti ja mis tapaks kümneid miljoneid inimesi.

Kogu maailma andmeid võrreldes sai Lipsitch suremuse näitajaks 0,007 kuni 0,045 protsenti. Nakatunute ja haigust kergelt põdenute kohta kogutud informatsiooni valguses tundub pandeemia väga kergekujuline, ütles ta.

»Uudised on päris kindlasti paremad kui mais ja isegi paremad kui augusti alguses,» ütles Lipsitch.

Seagripp kuulutati juunis pandeemiaks, kui see oli kuue nädalaga üle kogu maailma levinud. Asjatundjate sõnul pidi tegelik suremus selguma alles mõne nädalaga, kuna igalt patsiendilt analüüsi võtmine on võimatu ja kergekujulisemaid juhtumeid ei pruugita üldse diagnoosida.

Informatsiooni puudumise tõttu jäi mitmes riigis pandeemiast tegelikust hullem mulje, ütles Lipsitch.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles