Konstantinoopoli patriarh Bartholomeus: Eestis peaks olema üks õigeusukirik

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstatinoopoli patriarh Bartolomeusi kohtumine president Toomas Hendrik Ilvesega.
Konstatinoopoli patriarh Bartolomeusi kohtumine president Toomas Hendrik Ilvesega. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eestis nädalasel visiidil viibiv Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus nentis pressikonverentsil Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvesega, et Eestis peaks olema siiski üks õigeusukirik, ent praeguses seisus tuleb tegeleda eelkõige rahumeelse ja sõbraliku kooseksisteerimisega.
 

«Sooviksime, et Eestis oleks üks ordodoksi kirik,» sõnas patriarh. Praegu on neid kaks – 90. autonoomiaastat tähistav Konstantinoopolile alluv Eesti Apostlik-Õigeusukirik (EAOK) ja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik (MPEÕK). Patriarh kinnitas, et Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhaadi ja Eesti Apostliku Õigeusukiriku poolt on hea tahe koostööks olemas ning  jääb üle loota, et Moskva patriarhaat vastab sellele samuti.

Vabariigi president meenutas, et Eestis valitseb riigi ja kiriku lahusus ning kirikud ei peaks tegelema poliitikaga ja riigid kiriku pädevusse kuuluvate valdkondadega. «Soovin rõhutada Eesti Apostliku õigeusukiriku head tahet keisrile keisri oma ja jumalale jumala oma andmisel,» sõnas president. Vahepeal on raske mõista segadust, mis selle fundamentaalse piibliteksti ümber tekkinud on - kirikud ja riigid kipuvad sageli kaotama arusaama sellest, mis on mis, nentis Ilves.

Patriarh kõneles ka murettekitavast olukorrast Süürias ning sellest, mida üldse suudab kirik olukorra lahendamisele kaasaaitamisel teha. «Meil vaimulikena pole palju mõjutusvahendeid. Me ei kasuta relvi, ainult palvetame rahu eest,» sõnas ta ja tunnistas, et teda valdab hirm sündmuste arenemise ees veelgi keerulisemas ja raskemas suunas ning seda mitte ainult Süürias, vaid kogu Lähis-Idas. «Meie palve jumalale on: kaitse üle kõige süütuid inimesi – lapsi, naisi, neid kes tahavad elada rahus. Revolutsioonid ei sõltu neist,» lisas ta.

President Ilves kordas juba reedel Washingtonis öeldut, rõhutades, et keemiarelvade kasutamist ei tohi mitte mingil juhul aktsepteerida ning maailm peab sellele reageerima.

Patriarh Bartholomeus avaldas lootust, et täna algaval G20 liidrite kohtumisel Peterburis suudavad maailma riikide juhid luua uusi väljavaateid rahu saavutamiseks.

Patriarh rääkis ka sellest, kuidas tänapäevases moodsas ja muutuvas maailmas on kiriku ülesanne tegeleda aktuaalsete inimkonda puudutavate teemadega ning kaasata sellesse nii teiste religioonide kui erinevate elualade esindajaid. Religiooni ja teaduse koostöö on tema sõnul äärmiselt oluline ka keskkonnaprobleemidest rääkimisel ning nendele lahenduste leidmisel.

«Ma arvan, et religioon ja teadus täiendavad teineteist. Sellepärast töötame oikumeenilise patriarhaadina keskkonnakaitse huvides,» kommenteeris ta. «Me arvame, et mõlemad saavad koos paralleelselt eksisteerida teineteist ründamata või teineteisele vastandumata,» kõneles patriarh, kes leidis, et nii usu kui teaduse ülesanne on inimkonda aidata.

Patriarh Bartolomeus viibib Eestis 11. septembrini ja külastab muuhulgas ka Kihnus ja Saaremaal asuvaid õigeusukogudusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles