Põhjapooluse jäämass võib sulada juba 2030. aastaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapooluse jäämass võib sulada juba 2030. aastaks
Põhjapooluse jäämass võib sulada juba 2030. aastaks Foto: AFP / Scanpix

Briti Cambridge`i ülikooli professori Peter Wadhamsi arvates võib põhjapooluse jäämass sulada täielikult juba 2030. aasta suvel.

Wadhams juhatab sõltumatut ekspertgruppi, mis praegu uurib Gröönimaa ja Teravmägede vahelist merejääd, kirjutab Helsingin Sanomat.

Põhja-Jäämere jääkate on viimase 30 aastaga vähenenud, kuid see protsess on märgatavalt kiirenenud just viimasel kümnendil.

2007. aasta suvel oli sealse jääkatte suurus jõudnud miinimumini. Teadlased arvasid varem, et see miinimum jõuab kätte alles 2008. aastal.

«On selge, et praegused merejää sulamisennustused ei pea paika, sest alates 1980. aastatest on sulamine olnud kiirem, kui ennustati. Kogu põhjapoolusel olev ajujää võib sulada juba paarikümne aasta pärast,» selgitas Wadhams.

Arktilises piirkonnas olev ajujää moodustab poole merejääst.

Põhjapoolus ehk geograafiline põhjapoolus on kujuteldav punkt põhjapoolkeral, kus Maa pöörlemistelg lõikub Maa pinnaga. Selle koordinaadiks on 90° N. See asub Põhja-Jäämere keskosas, kus ookeani sügavus on umbes 4000 meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles