Peterburi antiigipoest leiti Ermitaažist pärit hinnaline pross

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ermitaaži peahoone Peterburis.
Ermitaaži peahoone Peterburis. Foto: SCANPIX

Peterburi ühes antikvariaadis pandi müügile briljantide ja safiiriga kaunistatud pross, mis tegelikult seisab Ermitaaži muuseumist varastatud esemete nimekirjas.


Vene prokuratuuri uurimiskomitee teatas täna

Interfaxile

, et antiigipoes Antik läbi viidud operatiivtoimingute tulemusel leiti sealt karp koos prossiga.

«Vastavalt komplekssele kunstiteaduslikule ekspertiisile tehti kindlaks, et nahkses vutlaris olnud safiiri ja nelja briljandiga ehitud kullast pross asus varem muuseumi Riiklik Ermitaaž hoidlas,» on kirjas pressiteates.

RIA Novosti meenutab, et 2006. aasta suvel Ermitaaži Vene osakonnas läbi viidud inventuuri tulemusel tehti kindlaks, et muuseumi varahoidlast on kadunud 221 eksponaati. Neist 30 on tänaseks üles leitud.

Sisemise inventuuri ajal suri üks muuseumi varahoidjatest, Larissa Zavadskaja. Hiljem esitas kohus tema abikaasale Nikolai Zavadskile süüdistuse 77 eksponaadi varguses.

Kohus määras mehele viieaastase vangistuse, lisaks sellele pidi mees muuseumile hüvitama kahju, mille suurus ulatus 7,3 miljoni rublani ehk 2,6 miljoni kroonini.

Varsti pärast varguse ilmsiks tulekut moodustati 2006. aastal erikomisjon, kelle ülesandeks on Venemaa muuseumide põhjalik kontrollimine, mis jätkub tänase päevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles