Kopenhaagen ei nõustunud uue hääletusega mošee üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide mošeest, mis asub väljaspool islamimaid: Londonis Regent Parkis asuv mošee
Näide mošeest, mis asub väljaspool islamimaid: Londonis Regent Parkis asuv mošee Foto: Wikipedia.org

Kopenhaageni linna volikogu keeldus korraldamast uut rahvaküsitlust Taani esimese mošee ehitamise küsimuses, nagu nõudis paremäärmuslik partei, ütles aselinnapea täna.

Augustis kiitis linnavalitsus heaks šiiakogukonna mošee ehitamise endise tehase kohale.

Kuid Taani Rahvapartei nõudis uut arutelu ja hääletust, kui selgus, et suur osa projekti rahast tuleb Iraanilt.

«Mul on hea meel volikogu neljapäevase otsusega see palve tagasi lükata, mis peegeldab selgelt meie soovi mitte toetada Taani Rahvapartei moslemite ahistamise poliitikat,» ütles aselinnapea Klaus Bondam AFP-le.

«Me peame näitama üles sallivust, et moslemitel oleksid mošeed, nagu kristlastel ja juutidel on kirikud ja sünagoogid,» lisas ta.

Selle kuu alguses alustas Rahvapartei rünnakut kogu riigis ehitatavate mošeede vastu. Erakond on parlamendis paremtsentristliku vähemusvalitsuse oluline toetaja.

Mitmes päevalehes avaldatud kuulutused väitsid, et osa mošee ehitusrahast tuleb «terrorirežiimilt Iraanilt» ja teist pealinna kavandatavat mošeed rahastab «diktatuur Saudi Araabia».

Taani 200 000 moslemit moodustavad elanikkonnast 3,5 protsenti ning moodustavad riikliku luteri kiriku järel suurima usukogukonna.

Taani suhted islamimaailmaga on keerukad alates 2005. aastat, kui üks Taani päevaleht avaldas prohvet Muhamedi pilavad karikatuurid ja vallandas sellega ulatuslikud rahutused mitmes islamiusulises riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles