Nigeeria solvus ulmefilmi peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist.
Stseen filmist. Foto: INTERFOTO USA/SIPA/INTERFOTO USA/SIPA

Nigeeria valitsus palub kinodel lõpetada ulmefilmi

«9. rajoon»

näitamine, kuna see mustavat riigi mainet.


Nigeeria teabeminister Dora Akunyili ütles BBC-le, et nõuab filmi produtseerinud Sonylt avalikku vabandust, sest linateos portreteerib nigeerlasi kannibalide, kriminaalide ja prostituutidena.

Film räägib tulnukatest põgenikest, kes seavad end sisse Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgi slummis nimega 9. rajoon. Nigeerlaste jõugud mängivad seal tõepoolest represseerijaid, film viitab aga kokkuvõttes reaalsetele probleemidele: migratsioon, apartheid, võõraviha.

Filmis mänginud Malawist pärit näitleja Eugene Khumbanyiwa kinnitas, et negatiivsed kangelased polnud seal sugugi vaid nigeerlased.

Khumbanyiwa ise mängib jõugujuhti hüüdnimega Obasanjo, mis on ühtlasi endise Nigeeria presidendi Olusegun Obasanjo perekonnanimi.

Akunyili sõnul on linateos selgelt suunatud just nigeerlaste vastu. «Me tunneme end väga halvasti, sest see film rikkus selgelt Nigeeria mainet ja kujutab meid kannibalide ja kurjategijatena,» ütles minister. «Meie endise presidendi nime kasutati kuritegeliku jõugu juhi omana ja meie naisi näidati prostituutide kombel maaväliste olenditega magamas,» ütles Akunyili.

Teabeminister andis käsu kõik filmi koopiad konfiskeerida ja seda mitte avalikult näidata. «Ma kirjutasin ka Sony Pictures Entertainmentile ja palusin tingimusteta vabandamist,» ütles Akunyili. Nigeeria riiklik filmitööstus Nollywoodis on samuti saanud ülesandeks riigi maine puhastada.

Näitleja Khumbanyiwa sõnul ei muretsenud nigeerlastest näitlejad filmimise ajal sugugi oma riigi kujutamise eest. Ta kinnitas, et filmi, kus näidatakse inimesi, kes tahavad tulnukate liha süüa, et saada endale üleloomulikke võimeid, ei tohiks võtta nö sõna-sõnalt. «See on lihtsalt üks lugu. Ega nigeerlased ei söö ju tulnukaid. Tulnukaid pole tegelikult olemaski.»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles