Eesti soovib suurendada kaitseväelaste arvu Iraagis

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis Camp Bastionis.
Eesti kaitseväelased Afganistanis Camp Bastionis. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Eesti soovib suurendada kaitseväe isikkoosseisu Iraagis viieni ning pikendada nende kasutamisaega järgmise aasta lõpuni.


Kuigi 7. veebruaril lõpetati ametlikult valitsuse otsuse alusel Eesti kaitseväe operatsioon Iraagi julgeoleku tagamisel, jäid meie mehed Pärsia lahe äärde alles.

Riigikogu mullu 17. detsembril vastu võetud otsus andis nimelt mandaadi kasutada Eesti kaitseväge Iraagis mitte ainult rahvusvahelisel julgeolekutagamismissioonil (37 mehega), vaid ka NATO väljaõppemissiooni NTM-I koosseisus 3 kaitseväelasega.

Selle otsuse toel teenibki praegu NTM-I koosseisus Iraagis üks staabiohvitser. Eesti on osalenud NTM-I koosseisus alates 2005. aastast ja seda 1-3 staabiohvitseriga. Samuti on Eesti Iraagile annetanud relvi, laskemoona ja arvutiklassi.

Eelnõu seletuskirja kohaselt võib seoses võimalike muutustega missiooni staabis tekkida vajadus panustada veel 1-2 staabiohvitseriga NTM-I tegevusse.

«Kaitseväelaste rotatsiooni perioodil võib operatsioonialal viibida ka rohkem kaitseväelasi.
Eelmainitust johtuvalt on vajalik suurendada Eesti kaitseväe isikkoosseisu kuni 5 kaitseväelaseni ja pikendada nende kasutamise tähtaega NTM-I koosseisus Iraagis 2010. aasta 31. detsembrini,» seisab seletuskirjas.

Eesti kaitseväe operatsioonieelsed ning operatsioonil viibimisega seotud kulud kaetakse kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest. 2010. aasta riigieelarve eelnõu alusel on kaitseväe operatsiooni tarbeks Iraagis planeeritud ca 2,4 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles