Mikser: paremkoalitsioon muudaks Saksa välispoliitikat vähe

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabade demokraatide (FDP) liider Guido Westerwelle.
Vabade demokraatide (FDP) liider Guido Westerwelle. Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser avaldas arvamust, et isegi kui Saksamaa üldvalimistel järgmisel nädalavahetusel võidaksid enamuse kristlike demokraatide ja vabade demokraatide paremkoalitsioon, muudaks see ilmselt üsna vähe riigi välispoliitikat.

Mikser nentis Kuku raadio välispoliitikasaates «Välismääraja», et ilmselt Saksamaa välispoliitikat see väga ei mõjuta, kas kristlike demokraatide partneriks jäävad sotsiaaldemokraadid või tulevad sellele kohale liberaalsed vabad demokraadid.

Pigem on majandusküsimustes tema hinnangul näiteks kristlike demokraatide Baieri sõsarpartei CSU jaoks mitmed FDP (liberaalide) seisukohad mittesobivad. 

«Vahest võikski suur koalitsioon jätkata, kuna see annab riigivalitsemisele stabiilsust, kuigi veidi vähem selgust on ideoloogilises suunas,» leidis ta.

Kaitseuuringute keskuse juht Kadri Liik tõdes, et siiski on mitmed CDU liikmed eravestlustes üsna ahastust väljendanud ning tõdenud, et koalitsioon sotsidega ei võimalda neil ellu viia mitmeid välis- ja majanduspoliitilisi otsuseid, ka Merkel olla seda eraviisiliselt tunnistanud.

Mikseri hinnangul muudaks CDU ja FDP paremkoalitsioon enim siiski Saksamaa sise- ja sotsiaalpoliitikat, kui et välispoliitikat, mille osas on suurematel parteidel suhteliselt sarnased vaated, olgu teemaks siis Afganistan, Venemaa või euroliidu-küsimused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles