USA vägede juht hoiatas läbikukkumise eest Afganistanis

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult Saksa kolonel Georg Kline, USA ja NATO-vägede ülemjuhataja kindral Stanley McChrystal ja Saksa brigaadikindral Jörg Vollmer Kunduzis Afganistanis.
Vasakult Saksa kolonel Georg Kline, USA ja NATO-vägede ülemjuhataja kindral Stanley McChrystal ja Saksa brigaadikindral Jörg Vollmer Kunduzis Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

USA Afganistani-vägede juhi hinnangul võib sealne missioon ilma lisajõududeta läbi kukkuda, kirjutas täna ajaleht Washington Post.


Hinnang sisaldub Posti käsutusse jõudnud 66-leheküljelises salajases dokumendis.

«Kui lähiajal (järgmise 12 kuu jooksul)... ei õnnestu haarata intsiatiivi ning peatada mässuliste hoogu, võib see viia tagajärgedeni, kus mässu võita ei ole enam võimalik,» vahendas leht armeekindral Stanley McChrystali sõnu.

Selle ajaga peaks kindrali väitel olema paranenud Afganistani enda julgeolekualane võimekus.

Tõenäoliselt taotleb McChrystal täiendavate üksuste saatmist Afganistani lähinädalatel, et kindlustada edusamme võitluses Talibani mässu vastu.

Posti sõnul ilmneb McChrystali hinnangust, et tema lisavägede üleskutse on osa uuest strateegiast, mis asetab rõhu pigem afgaanide kaitsmisele kui mässajate tapmisele.

«Ebapiisavad ressursid toovad tõenäoliselt kaasa läbikukkumise. Siiski ei peaks missioonile täiendust saatma, kui puudub uus strateegia,» tõdes McChrystal.

McChrystal on valmis saanud ettepanekud, milles kindral mõnede ametiisikute teatel taotleb lisaks umbes 30 000 sõdurit ja instruktorit.

Seni ei ole ta oma ettepanekuid Washingtoni kaalumiseks esitanud. Kaitseminister Robert Gatesi sõnul töötab Pentagon koos McChrystaliga taotluse esitamise kallal.

USA vägede hulk Afganistanis on sel aastal tõusnud 32 000-lt 62 000-ni ning aasta lõpuks on ette nähtud lähetada sinna veel 6000 sõdurit. Ühtlasi teenib Afganistanis veel umbes 38 000 peamiselt NATO riikidest pärit sõjaväelast.

Lisavägede taotlusele võivad vastu seista president Barack Obama demokraadid, kes kontrollivad kongressi.

Kaheksa aastat kestnud sõja vastu on pööramas ka Ühendriikide avalikkus. CNNi viimase küsitluse kohaselt on sõja vastaseid 58 protsenti ning pooldajaid 39.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles