Kaubandusliit: Soome alkoholiaktsiisist saab kasu Eesti

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turist Tallinna Reisisadamas
Soome turist Tallinna Reisisadamas Foto: Peeter Langovits

Soome kaubandusettevõtete katusorganisatsioon Kaupan Liitto kardab, et alkoholiaktsiisi tõstmine ajab tarbijad Eestisse ja vähendab maksutulu.


Oktoobri alguses jõustub 10-protsendine aktsiisitõus, vahendas MTV3. Kaubandusliidu väitel hakkas alkohoolsete jookide ostmine eelmisel aastal vähenema, samal ajal näitas tõusutrendi sissevedu.

Liit pelgab, et alkoholi sissevedu suureneb veelgi ja seda kodumaise müügi arvelt.

«Alkoholiaktsiisi tõstmine ei too riigikassase lisaraha. Sel aastal väheneb alkoholi tarbimine seoses majanduslanguse ja eratarbimise kahanemisega,» prognoosis kaubandusliidu esimees Juhani Pekkala.

Tarbijal on täielik õigus osta alkoholi või tarbekaupu sealt, kust ise tahab. Riik ei peaks aga toetama teiste maade teenindussektoreid Soome arvelt, lisas ta.

Soome praegune valitsus on alkoholiaktsiisi kergitanud juba kaks korda - 2008. aastal ja 2009. aasta alguses.

Maksutõus kergitab keskmise kangusega õlle hinda 3,5 protsenti, veini hinda ligi 3 ja kangete jookide hindu ligi 7 protsenti.

Kaubandusliidu ennustuse järgi kaasneb aktsiisi tõstmisele kodumaise alkoholi müügi vähenemine ühe kuni 4 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles