Ekspeaminister: Putin hoidis surevat Jeltsinit «kuldses puuris»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ekspresident Boriss Jeltsin.
Venemaa ekspresident Boriss Jeltsin. Foto: Reuters / Scanpix.

Venemaa endine president Boriss Jeltsin uskus oma elu lõpuaastatel, et tema telefone kuulatakse pealt ning et ta elab oma järeltulija Vladimir Putini loodud «kuldses puuris», väitis Kremli üks peamisi kriitikuid ekspeaminister Mihhail Kasjanov.


Kasjanovi väitel piirati Putini korraldusel näiteks isikute ringi, kellel oli lubatud Jeltsinit külastada, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet. 

Ekspeaminister tuleb oma väidetega lagedale raamatus, mille katkend ilmus täna opositsiooni nädalalehes The New Times. Kasjanovi sõnul põhineb raamat tema vestlustel Jeltsiniga ekspresidendi surmale eelnenud aastatel.

Jeltsin lahkus presidendikohalt 2000. aastal ja suri 2007. aastal. Tema järeltulija Putini presidendiaastaid iseloomustasid riigi kontrolli tugevnemine ühiskonna üle ja suhete halvenemine läänega.

Kasjanovi väitel oli Jeltsin Putini poliitika vastane ja tundis end oma Moskva lähistel asunud residentsis isoleerituna. Kõigele lisaks arvas ekspresident, et tema telefone kuulatakse pealt.

«Nad kuulavad pealt kõiki mu telefone. On raske mõista, kuidas see kõik meie ümber juhtub,» ütles Jeltsin Kasjanovi sõnul ühes nende jutuajamises. Samuti olevat ekspresident soovitanud Kasjanovil jälgimise vältimiseks osta iga kord helistades uus mobiiltelefon.

Kasjanov väitis ka, et kord olevat Putin käskinud tal kõigile teistele valitsusliikmetele öelda, et need Jeltsinit ei külastaks, kuna nende visiidid erutavat endist riigipead ja halvendavat tema tervislikku seisundit.

«Seda öeldi sõbraliku palve vormis, kuid sisuliselt oli see käsk,» väitis Kasjanov, kelle sõnul Jeltsin oli väga häiritud ka siis, kui Putin otsustas tähistada tema 75. sünnipäeva heaks kiidetud külalistenimekirjaga ametliku üritusega Kremlis, mitte koduse peoga, nagu ekspresident ise soovis.

«Mulle tundub, et just siis sai ta viimaks aru, et elab nagu vang kuldses puuris,» ütles Kasjanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles