Kadri Liik: USA ei tee Venemaaga salaleppeid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse juhataja Kadri Liik.
Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse juhataja Kadri Liik. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juhataja Kadri Liigi sõnul ei ole mõeldav, et USA otsuse taga loobuda raketikilbi paigutamisest Euroopasse võiksid olla mingid salalepped Venemaaga.

«Mingite salakokkulepete olemasolu ma ei usu üldse,» ütles Liik intervjuus ERR Uudistele.

«USA pole selline riik, see läheks väga sügavasse vastuollu sellega, mida Ameerika Ühendriigid üldse on. Sellised asjad tuleksid USAs väga kiiresti välja, sest avalikkus ja meedia töötavad väga hästi,» leidis Liik.

Samas on Liigi sõnul loogiline, kui raketikaitsekilbist loobumine oli osa USA ja Venemaa
kokkuleppest ühistegevuseks Iraani tuumaambitsioonide tõkestamisel, sest raketikilp oligi selle ohu tõrjumiseks kavandatud.

Tema sõnul pärineb hirm, et Ida-Euroopa julgeolek on nüüd raketikilbi ärajäämise tõttu vähenenud, pigem Poola ja Tšehhi valitsuste retoorikast, mida nad on selle kokkuleppe selgitamiseks kasutanud.

«Palju õigem on see, kui need asjad toimuvad NATO raamistikus ja Ida-Euroopa julgeolekut suurendatakse läbi NATO strateegilise kaitseplaneerimise,» märkis Liik.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles