Saksa politsei otsis läbi neonatside partei peakorteri

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmusliku Natsionaaldemokraatliku Partei (NPD) toetaja.
Paremäärmusliku Natsionaaldemokraatliku Partei (NPD) toetaja. Foto: AFP / Scanpix

Pühapäevaste valimiste eel korraldas Saksa politsei paremäärmusliku Natsionaaldemokraatliku Partei (NPD) Berliini peakorteris haarangu.


Politsei teatel saatis ultraparempoolne erakond rassistliku sisuga kirju Saksamaa valimistel kandideerivatele vähemusrahvuste esindajatele, käskides neil väidetavalt kodumaale tagasi pöörduda, vahendas AFP.

Spiegeli võrguväljaande teatel on üks NPD liige Jörg Hähnel võetud vahi alla ja teda kahtlustatakse rassilise vaenu õhutamises.

Kirjale oli alla kirjutanud «välismaalaste deporteerimise ametnik» ja kirjad olid saadetud enamasti Türgi päritolu poliitikutele. Ähvarduskirja saanud roheliste erakonda kuuluva Özcan Mutlu kinnitusel sisaldas kaheleheküljeline kiri viiest punktist koosnevat plaani, kuidas Saksamaal elavad välismaalased järk-järgult nende kodumaale tagasi saadetakse.

«Nad pole endiselt mõistnud, et see riik on ka meie riik,» kommenteeris Mutlu Berliini ajalehele Tagesspiegel juhtunut ja lisas, et ta on paremäärmuslaste ähvarduskirjadega juba harjunud.

Paljud poliitikud väljendasid paremäärmuslasi ühendava partei tegevuse pärast nördimust ja kutsusid üles NPD taas keelustama. Saksamaa endine sotsiaaldemokraadist kantsler Gerhard Schröder üritas 2003. aastal NPD-d keelustada, nimetades seda tänapäeva versiooniks Hitleri natsiparteist, kuid tema plaan ei leidnud toetust Saksamaa ülemkohtus.

NPD pole 614 liikmelises parlamendi alamkojas ehk Bundestagis ühtegi kohta, kuid erakond on esindatud Saksa liidumaade parlamentides ja kohalikul tasandil. Samas loodab partei pühapäevastel valimimistel suure tööpuuduse tõttu valitsevale immigrantidevastale meelsusele, mis võiks neid parlamenti aidata.

Mitmete analüütikute hinnangul saatis NPD ähvarduskirjad ainult sellepärast, et valimiste eel endale tähelepanu tõmmata. Viimastel andmetel erakond aga viieprotsendilist valimiskünnist ei ületa.

NPD asutas 1964. aastal Bremeni betoonitööstur Friedrich Thielen, kes püüdis ühendada mitu paremäärmuslikku parteid ühe mütsi alla. Erakonnal on praegu umbes 7000 liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles