Rootsi lennuspets: raharöövis osalenud kopterit juhtis tõeline proff

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raharöövis kasutatud helikopter, esiplaanil politseikoer.
Raharöövis kasutatud helikopter, esiplaanil politseikoer. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi transpordiameti lennuinspektor Lars-Åke Wester väljendas ajalehele

Dagens Nyheter

arvamust, et raharöövis osalenud helikopterit juhtis tõeline professionaal.


Transpordiamet on väljastanud 552 kopterijuhtimisluba, 350 loaomanikku on tegevpiloodid. Vastavalt Rootsi seadustele võib kopterit juhtida inimene, kes omab mõnes teises riigis väljastatud litsentsi.



Wester pakkus ka välja võimaluse, et kopterit juhtinud inimene on saanud lennukogemuse sõjaväeõppustel Rootsis või välismaal.

Eriti avaldas lennundusspetsialistile muljet, et kopter lendas tõenäoliselt ilma tuledeta. Sellise taseme saavutamiseks peab piloot tema sõnul palju treenima.

«Ma ei tea päris täpselt, kas piloot maandus kopteriga või täideviijad ronisid köit mööda üles ja alla. Mõlemal juhul võib öelda, et piloot on kas väga meisterlik või oli tal tohutult õnne,» rääkis Wester.

Tema sõnul pole üldsegi lihtne maanduda pimedas hoone katusele. Seda suudavad aga mõned parameedikud ja ka kutselised piloodid, rääkis Wester.

Lennuinspektori oletusel oli rööv põhjalikult ettevalmistatud ja võib-olla tehti selle õnnestumiseks ka salaja trenni.

Röövis kasutatu helikopter oli Bell 206 JetRanger, mis oli ärandatud ööl vastu tänast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles