Rootsi sularahahoidlast rööviti sadu miljoneid kroone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Rootsi avalikkust jahmatas eile Stockholmis aset leidnud, Hollywoodi põnevusfilme meenutav raharööv, kus sündmuskohalt helikopteriga põgenenud kurjategijate saagiks võis langeda sadu miljoneid Rootsi kroone.


Eile varahommikul kell 5.19 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi 6.19) maandus Lõuna-Stockholmis Västberga linnaosas turvafirma G4S rahahoidla katusel helikopter. Sellest väljusid maskides ja ilmselt automaatidega relvastatud kurjategijad, kes tungisid hoonesse.



Kohalik elanik Björn Lockström ütles TV 4-le, et kuulis kolme plahvatust. «Siis nägin ma kaht meest hoonesse sisenemas. Mõni minut hiljem vinnasid nad rahakotte katusel helikopterisse,» rääkis ta.



Võimud pole kindlad, mitu röövlit kopteriga katusele maandus. Politsei pressiesindaja Kjell Lindgreni sõnul sisenes hoonesse kolm-neli meest, pealtnägijad rääkisid ajakirjandusele, et mehi oli vähemalt neli.



Esimesed politseipatrullid jõudsid sündmuskohale, kui kurjategijad ja kopter olid veel katusel, kuid korrakaitsjad õigeks ajaks siiski katusele ei pääsenud. «Eeldasime, et röövlid on raskelt relvastatud, ning otsustasime oodata abijõude,» selgitas Stockholmi politsei operatiivüksuse pealik Christan Agdur.



Kopteriga ringi liikunud inimesed polnud ainsad röövis osalejad. Dagens Nyheteri andmetel oli keegi puistanud Västberga tänavatele tähtnaelu, et pidurdada politsei jälitust.



Samuti juhtus veider lugu politsei helikopteritega, mis seisid Stockholmi läänis Värmdös asuval lennuväljal. Politsei pressiesindaja Björn Engströmi sõnul leiti kahe kopteri kõrvalt kott kirjaga «pomm». «Lõhkeseadeldis» purustati hiljem veekahuriga.  Võimud olid sunnitud kopteri seetõttu tellima 400 kilomeetri kauguselt Göteborgist.



Politsei algatas ulatuslikud otsingud, paludes abi ka Soome kriminaalpolitseilt. Rootsi võimud teatasid raharöövist kohe ka piirivalvele, et vältida kurjategijate põgenemist välismaale.



«Kontrollisime piirivalvurite abil üle, kas lennuväljadel või merel on täheldatud kahtlast liikumist. Mitte midagi sellist pole kellelegi silma jäänud,» kinnitas Soome keskkriminaalpolitsei ülemkomissar Tero Haapala Ilta-Sanomatele.



Umbes kolm tundi pärast röövi leiti kurjategijate kopter Täby vallas Stockholmist põhjas. Politsei sõnul olid röövlid kopteri juurest leitud jälgede põhjal otsustades põgenenud kas auto, mootorratta või muu seesuguse sõidukiga.



Röövis kasutatud kopteri olid nad samal ööl ärandanud Norrtäljes asuvast angaarist. Kurjategijad murdsid angaari sisse, veeretasid kopteri välja ja panid mootori tööle. Angaari omaniku sõnul polnud kopteril võtit ees, kuid oskaja jaoks pole selle käivitamine probleem.



Pärastlõunal vahistas politsei juhtumiga seoses ühe isiku ning asus teda üle kuulama. Röövis osalemises talle eile õhtul veel ametlikku süüdistust ei esitatud.


Röövitud rahasumma suurust pole ei turvafirma G4S ega politsei avalikustanud. Ent kuna rööv leidis aset vahetult enne 25. kuupäeva, mil rootslased oma kuupalga kätte saavad, oli hoidlas ilmselt palju sularaha.



Nimelt on Västberga rahahoidla üks pealinna tähtsamaid, sealt viiakse raha sularahaautomaatidesse kõikjal Stockholmis.



Meedias levivate kuulujuttude järgi võib summa ulatuda sadade miljonite Rootsi kroonideni. Kriminoloog Leif G. W. Persson ütles Dagens Nyheterile, et röövlite saagiks võis langeda koguni miljard Rootsi krooni.



Kaubandusföderatsioon Svensk Handel hoiatas, et rahahoidla röövimise tõttu võib Stockholmi pangaautomaate ja kauplusi ähvardada sularahapõud.



Riigi läbi aegade suurim pangarööv leidis aset 1990. aasta novembris, kui ühes Stockholmi pangas langes ehitustöölisteks maskeerunud röövlite saagiks 930 miljonit krooni.



Lennundusspetsialist Lars-Åke Wester väljendas Dagens Nyheterile arvamust, et kopterit juhtis tõeline professionaal, kuna kopter lendas tõenäoliselt ilma tuledeta. Sellise taseme saavutamiseks peab piloot tema sõnul palju treenima.



Raharöövi kronoloogia


•    5.15 paiku maandub valge helikopter turvafirma G4S rahahoidla katusel. Röövlid tungivad pealtnägijate teatel haamrit kasutades hoonesse, hoidlast on kuulda ka plahvatusi.



•    5.19 saab politsei röövi kohta teate. Kopter oli veel katuse kohal, kui politseinikud hoidla juurde jõudsid. Ümberkaudsetele tänavatele oli asetatud tähtnaelu, et takistada korrakaitsjaid hoidla juurde minemast.



•    5.35 paiku põgenevad röövlid kopteriga kuriteopaigalt, esmalt võtab see suuna lõunasse ning pöördub seejärel põhja poole. Kopter lendab madalal, et vältida radareid.



•    6.43 on politsei blokeerinud juurdepääsu hoidlat ümbritsevale alale ja rajanud G4Si hoone lähedal paiknevasse bensiinijaama ajutise juhtimiskeskuse.



•    6.55 nähakse viit relvastatud politseinikku rahahoidlasse sisenemas.



•    7.00 teatab politsei, et keegi pole röövi käigus viga saanud. Töötajaid on hakatud üle kuulama.



•    7.29 on politsei hoone läbi vaadanud ja konstateerib, et kurjategijaid enam hoidlas pole.



•    7.37 tuleb teade, et politsei pommirühm on avastanud, et röövlid olid jätnud hoonesse lõhkeseadeldisi. Politsei suurendab eraldusala hoone ümber veelgi.



•    8.15 avastab politseipatrull vihje peale kuriteopaigast 30 km põhjas metsasalust röövis kasutatud kopteri.



•    8.43 eskordib politsei 10–15 G4Si töötajat ülekuulamiseks hoidla juurde tellitud liinibussi. Töötajad röövi käigus viga ei saanud, nad lugesid G4Si juhi sõnul röövi ajal teises kohas raha üle.



•    9.38 teatab politsei, et neil pole röövis kahtlusaluseid, kuid aktiivselt uuritakse läbi eeskätt kopterijuhi loaga ja kuritegeliku taustaga inimesi.



•    13.41 teatab G4S, et röövijad lahkusid «kinnitamata suuruses rahahulgaga», ning lubab suurt vaevatasu kurjategijate tabamiseni viiva info eest.



•    15.14 teatab politsei, et on Stockholmis kinni pidanud ühe kahtlusaluse, keda kuulatakse üle.



Allikad: Dagens Nyheter, Aftonbladet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles