Prokuratuur: Juštšenko mürgitamises pole põhjust kahelda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Juštšenko
Viktor Juštšenko Foto: AFP / Scanpix

Viktor Juštšenko langes 2004. aastal presidendiks kandideerimise ajal tahtliku mürgitamise ohvriks, kinnitas Ukraina peaprokurör Oleksandr Medvedko.

«Presidendikandidaati üritati tahtlikult tappa. Mõrvakatses kasutati mürkainet dioksiini. Seda kinnitavad objektiivne kohtumeditsiiniline ekspertiis ja tunnistajate ütlused,» ütles Medvedko täna Kiievis ajakirjanikele.

Peaprokuröri sõnul ei saa ta veel öelda, «et kurjategijad on kindlaks tehtud ja vastutusele võetud».

«Seepärast võib poliitikute suust aeg-ajalt kuulda väidet, et seda kriminaalasja ei uurita, et mingit mürgitamist pole olnud. Asja uuritakse kooskõlas kehtiva seadusandlusega. Töötatakse läbi kõiki versioone,» ütles prokurör.

Ta meenutas, et kontrolliti ka niisuguseid versioone nagu mürgitamine kosmeetiliste manipulatsioonide käigus, toidumürgitus, tüvirakkude kasutamist. «Me kontrollisime seda kõike ja mitte midagi sellist ei leidnud kinnitust,» toonitas Medvedko.

4. septembril 2004. aastal kohtus Juštšenko valimiskampaania ajal Ukraina julgeolekuteenistuse juhtidega, misjärel tal tekkis tervisekahjustus ning 10. septembril pandi ta ravile Viini kliinikusse. Arstid teatasid, et Juštšenkol on dioksiinimürgitus, kusjuures mürk pidi olema sattunud tema organismi umbes viie päeva eest. Hiljem tehti mitmeid ekspertiise ning kõik nad kinnitasid dioksiinimürgitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles