Buzek: EP uued saadikud on Venemaa suhtes ettevaatlikumad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerzy Buzek.
Jerzy Buzek. Foto: AFP / Scanpix

Kesk- ja Ida-Euroopast pärit Euroopa Parlamendi liikmed on toonud Brüsselisse ja Strasbourgi uue perspektiivi nii suhetes Venemaaga kui ka energiajulgeoleku vallas, ütles ELi esinduskogu president Jerzy Buzek intervjuus uudisteportaalile

EUobserver

.


«Oleme väga huvitatud ja aeg-ajalt mures ELi suhete pärast Venemaaga,» ütles Buzek. «See on väga tundlik küsimus mitme riigi, eriti Baltimaade jaoks, mis kuulusid Nõukogude Liitu. Mõistagi vajame Venemaad, kuid arvan, et Venemaa vajab meid ka ning meie koostöö peaks põhinema jagatud reeglitel ja väärtustel.»

Buzeki sõnul ei tohiks Moskvaga suheldes demokraatia ja inimõiguste teemasid kunagi vältida.

Peale selle hoiatas ta, et ELi liikmesriikide kahepoolsed gaasitarnelepingud Venemaaga kahjustavad ühenduse huve. Buzek avaldas toetus Nabucco torujuhtmele, millega EL loodab vähendada gaasisõltuvust Venemaast, ning märkis samas, et Itaalia ja Prantsusmaa toetatav Vene projekt South Stream «nõrgendab meie ELi projekti».

«Otsuseid vastu võttes lähtume endi huvidest, kuid väga tihti pole see kogu ELi huvides. Oleks parem, kui me suudaksime otsuse võtta vastu ELi tasemel ja (teistega) läbi rääkida kõigi liikmesriikide nimel, võttes arvesse pikemaajalist perspektiivi kui üks või kaks aastat,» ütles Buzek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles