Bulgaarias leiti veel kolm brutselloosi haigestunud inimest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambakari Bulgaaria piiri lähedal
Lambakari Bulgaaria piiri lähedal Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Bulgaarias nakatus veel kolm inimest brutselloosi, teatasid kohalikud tervishoiuametnikud. Inimesi hakati kontrollima pärast eelmisel nädalal ilmnenud  haigusjuhtumit.

Brutselloos on loomade hulgas leviv krooniline nakkushaigus, millesse haigestub ka inimene.

Eelmisel nädalal haigestus brutselloosi 65-aastane Rosa Ivanova, kes elab Kreeka piiri lähedal Vulche külas, vahendas AFP. Piirkonna tervishoiuinspektor Eli Taševa rääkis uudisteagentuurile BTA, et pärast seda võeti proovid umbes 60 külaelanikult.

«Kolm proovi osutusid positiivseteks,» kinnitas ta ja lisas, et 58 haigete loomadega kontaktis olnud inimese proovid saadeti analüüside tegemiseks pealinna Sofiasse.

Veterinaarid teatasid eelmisel nädalal, et harvaesineva haiguse allikaks külas on umbes 20 kitse ja lammast. Haiguspuhangu laiema leviku tõkestamiseks hävitati ära kokku 114 looma.

Bulgaarias on brutselloos suhteliselt haruldane, viimase 50 aasta jooksul on olnud vaid paar üksikjuhtumit.

Inimesed võivad brutselloosi nakatuda pärast kokkupuutumist haigete lammaste või kitsedega või süües nakatunud loomade liha, juues riknenud piima või süües saastatud juustu. Haigus ühelt inimeselt teisele ei kandu.

Brutselloosi on keeruline diagnoosida. Haigusega kaasneb nõrkus, palavik, peavalu, higistamine ja liigesevalu. Mõningal juhul võib see koguni lõppeda surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles