TV3: ehitusskandaal Leedu juutide surnuaia ümber võib saada lahenduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt ehitusplatsist on illustratiivne
Pilt ehitusplatsist on illustratiivne Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Leedus Vilniuses kütab kirgi väidetavalt juutide vana matmiskoha peal toimuv kortermajade ehitus. Skandaali peaks selgus saabuma homme, kui avalikustatakse valitsuse ekspertide otsus nimetatud tülis.  

Ehitaja alustas projekti enam kui aasta tagasi, siis saadi ka kõik vajalikud load, vahendab TV3. Talvel väitsid juudid, et ehitustegevus toimub surnuaial.

16. mail käis kohal rabi, kes kinnitas seda väidet.  

Suvel ehitustegevus jätkus, kuid surve Leedu valitsusele aina tugevnes. Suve lõpus külastas Leedut Iisraeli religiooniminister Yitzhak Cohen, kes palus valitsuselt luksuskorterite ehituse peatamist, kuna korterite asukohas arvatakse olevat endine juudi surnuaed.

Leedu kultuuripärandi ametil pole piisavalt ajaloolisi andmeid, et surnuaed just selles kohas asus. Mõnede ajaloolaste väitel on tegemist väljamõeldud jutuga, tegelikult asus surnuaed mõned sajad meetrid ehitusplatsist eemal.

Ehitusfirma nimetab toimuvat juutide lobby-tööks ja peab kahetusväärseks, et valitsus annab järele rahvusgrupi survele.

Ehitusskandaal võib saada lahenduse homme, kui oma arvamuse avalikustab valitsuse ekspertide grupp. Siis saabub selgus, kas luksuskorterite ehitus peatatakse ning pooleliolevate kortermajad lammutatakse või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles