USA terroriseadus tunnistati konstitutsioonivastaseks

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

USA kohus tegi neljapäeval otsuse, mille kohaselt on föderaalagentidele terrorismivastaseks jälitustegevuseks antud laiad volitused põhiseadusevastased.

Kohtunik Victor Marrero leidis, et Kongress ületas oma võimupiire, lubades nn patriotismi seaduse alusel Föderaalsel Juurdlusbürool (FBI) salastada päringud inimeste finantstehingute, telefonikõnede ja internetisuhtluse kohta, vahendas AFP.

Pärast 9/11 terrorirünnakuid vastu võetud Patriot Act annab FBI-le õiguse sundida infopäringutele vastanud ettevõtteid vaikima, mistõttu ei tohtinud näiteks internetiteenuse pakkujaid, pangad ja raamatukogud informeerida kliente neid puudutanud uurimisest.

FBI agendid ei pea isikuandmete väljanõudmiseks kohtult luba taotlema. Järelpärimise tegemiseks piisab vaid kinnitusest, et vajatav informatsioon on «oluline juurdluse seisukohast, mis kaitseb rahvusvahelise terrorismi või salajase luuretegevuse vastu».

Marrero leidis juba kolme aasta eest, et «avaliku arutelu» takistamisega selles küsimuses rikutakse sõnavabaduse põhimõtet, mistõttu kirjutas Kongress terrorivastase seaduse ümber juba 2005. aastal, andes siis inimestele õigus taotleda kohtus vaikimisnõude tühistamist.

FBI-le jäi aga endiselt õigus teha lõplik otsus, kas vastava teabe avaldamine asjasse puutuvatele isikutele on turvaline. Nüüd leidis Marrero, et see õigus on vastuolus konstitutsioonis sätestatud võimude lahususe põhimõttega.

Terrorismivastase võitlusega seonduvate probleemide olulisust hinnates lükkas kohtunik siiski oma otsuse jõustumise 90 päeva edasi, et anda riigile võimalus see edasi kaevata või otsida olukorrast uus väljapääs.

2003. kuni 2005. aastani tegi FBI kokku 142 000 salajast infopäringut ning sadadel juhtudel rikuti ka Patriot Actiga kehtestatud reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles