Vanhaneni umbusaldushääletus kukkus parlamendis läbi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen
Soome peaminister Matti Vanhanen Foto: AFP / Scanpix

Soome parlament otsustas jätkuvalt usaldada peaminister Matti Vanhaneni (Keskerakond) valitsust.


Valimiste rahastamise ümber puhkenud skandaali tõttu aset leidnud usaldushääletus lõppes seisuga 117-27, vahendas Helsingin Sanomat.

Otsustavas hääletusvoorus jäid sotsiaaldemokraadid erapooletuteks. Hääletusest ei võtnud osa 15 rahvasaadikut.

Parlament hääletas kahte erinevat ettepanekut. Sotsiaaldemokraatide ettepanekus hääletati Vanhaneni umbusaldamist, kuna «valitsusjuhi tegevus seoses valimiste rahastamisega ei pälvi parlamendi poolehoidu».

Kristlike demokraatide ettepanekus nõuti kiiret seaduse muudatust ja esitati selle jaoks detailseid nõudmisi, mida tõlgendati valitsuse umbusaldamisena.

Kristlikud demokraadid nõudsid, et ametiühingud ei tohiks edaspidi valimisi rahastada. Seda ettepanekut sotsiaaldemokraadid toetada ei tahtnud.

Vasakliidu esindajad olid otsustanud hääletada igal juhul valitsuse vastu.

Valitsuskoalitsioon oli hoolitsenud selle eest, et kristlike demokraatide ettepaneku üle toimuks otsustav hääletus. Nii võitis nende ettepanek sotsiaaldemokraatide oma vahehääletusel häältega 128-57.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles