Aaviksoo: sümmetrilisi ja assümeetrilisi julgeolekuohte ei saa eraldada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo avas täna Londonis maineka julgeolekukonverentsi teise osa, mis keskendus küberkuritegevuse ohjamisele, Aaviksoo rõhutas, et sümmeetrilisi ja asümmeetrilisi julgeolekuphte ei saa eraldada.

Konverentsi «Riskid 21. sajandil: kliimamuutus, küberkuritegevus ja piraatlus» avas NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Aaviksoo leidis oma avakõnes, et küberkuritegevuse oht on viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud ning piltlikult võib öelda, et iga arvuti võib tänapäeval osutuda relvaks. Kaitseminister Aaviksoo nentis, et viimaste aastate kogemuse põhjal ei saa välistada konventsionaalsete ja sümmeetriliste konfliktide taaspuhkemise võimalust Euroopas.

«Samas peame me leidma tasakaalustatud lahenduse, kuidas adekvaatselt reageerida ka assümeetrilistele julgeolekuohtudele, nagu seda on kübersõda. Ka viimase aja konventsionaalsete konfliktidega on alati kaasnenud küberrünnakud, mistõttu ei tohi sümmeetrilisi ja asümmeetrilisi ohte omavahel kunstlikult eraldada,» ütles Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul on Eestisse loodud NATO küberkaitse kompetentsikeskus heaks näiteks erinevate riikide ning tsiviil- kui ka militaarorganisatsioonide kaasamisest.

«Paraku näitavad ka meie kogemused ka seda, et kohati ei tee tsiviil- ja militaarorganisatsioonid omavahel piisavalt head koostööd, tegeledes omaette paralleelselt samade teemadega. See probleem on ilmnenud mitmes riigis, samuti Euroopa Liidu ja NATO koostöös,» nentis kaitseminister.

Konverentsi korraldas NATO koostöös rahvusvahelise kindlustusseltsiga Lloyd’s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles