Vene teadlased hoiatavad riigijuhte fundamentaalteaduste kollapsi eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teadlased loodavad, et president Dmitri Medvedev (vasakul) ja peaminister Vladimir Putin istuvad koos laua taha ja hakkavad arutama teaduse lähenevat kollapsit Venemaal.
Vene teadlased loodavad, et president Dmitri Medvedev (vasakul) ja peaminister Vladimir Putin istuvad koos laua taha ja hakkavad arutama teaduse lähenevat kollapsit Venemaal. Foto: AFP / Scanpix

Vene teadlased saatsid president Dmitri Medvedevile ja peaminister Vladimir Putinile avatud kirja fundamentaalteaduste katastroofilisest seisundist ja hoiatavad läheneva kollapsi eest Vene teadusmaailmas.


Kirjale kirjutas alla 45 vene teadlast, kes praegu töötavad USA, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Kanada teaduskeskustes ja ülikoolides, vahendas

BBC

.

«Taandareng jätkub, alahinnatakse selle protsessi ohtlikkust ja ulatust. Teaduste finantseerimise tase Venemaal on teravas vastuolus arenenud riikide vastavate näitajatega. Tohutuks probleemiks Venemaa jaoks oli ja on teadlaste massiline lahkumine välismaale,» seisab kirjas.

Venemaa 2010. aasta eelarveprojektis tõmmati teadusele tehtavaid kulutusi koomale 159 miljardi rublani, mis jääb alla 2008. aasta eelarvele.

Nõukogude Liidus oli aastakümnete jooksul moodustatud võimas teadus-tehniline baas ja jätkusuutlikud mehhanismid selle taastootmiseks, ka kaadri osas. Just selline põhi tagas riigis teadus-tehnilise arengu, seisab kirjas.

Struktuuride jätkuv lagunemine viib lähiajal sidemete täieliku katkemiseni teadlaste põlvkondade vahel ja maailmatasemel teaduse hävimiseni Venemaal.

Teadlased konstateerivad, et teaduste olukord Venemaal jääb oluliselt maailmatasemest maha ja leiavad, et peamiseks probleemiks on alafinantseerimine, strateegiliste plaanide ja eesmärkide puudumine ning standardite langus loodusteaduste õpetamisel.

Kirja autorid paluvad riigipeal ja valitsusjuhil hakata isiklikult nende probleemidega tegelema ja soovitavad oluliselt suurendada teadusesse suunatavaid rahavooge.

Teadlaste arvates peaks riigijuhtide prioriteediks olema kollapsi ärahoidmine fundamentaalteadustes.

Londonis töötav teoreetilise füüsika professor Arkadi Tseitlin rääkis BBC-le, et teaduse arenguks Venemaal pole oluline mitte ainult raha hulk, vaid ka selle tõhus kasutamine.

Professori sõnul tuleb ära määrata mõned prioriteetsed suunad ja keskendudagi neile. «See võib olla biofüüsika, nanotehnoloogia, kõrgete energiate füüsika, kosmoloogia,» pakkus Tseitlin välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles