USA soovib G7 asemel uut tuumikrühma

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide lipud
Ühendriikide lipud Foto: Reuters / Scanpix

Maailma seitsme juhtiva tööstusriigi ühendus loodab otsustada laupäeval oma tuleviku institutsioonina, USA soovib luua väiksema tuumikrühma, teatas üks G7 ametnik.


Anonüümseks jäänud ametnik ütles, et Washington tahab näha G7 muutumist G4-ks, kuhu kuuluksid USA, Euroopa, Hiina ja Jaapan, vahendas BNS uudisteagentuuri Reuters teadet.

G7 on rohkem kui aastakümne domineerinud rahvusvahelisel areenil, kuid finantskriis on õõnestanud ühenduse võimu. Globaalses taastumises on muutunud tähtsaks sellised arenevad suurjõud nagu Hiina.

Ametnik kommenteeris G7 võimalikku tulevikku enne laupäeval Istanbulis toimuvat ühenduse rahandusministrite ja keskpankade juhtide kohtumist.

G7 tuleb kokku Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Maailmapanga iga poole aasta tagant toimuva kohtumise raames.

G7-sse kuuluvad USA, Suurbritannia, Kanada, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Jaapan ning selle asendamine on tõenäoliselt diplomaatiliselt keerukas ja vastuoluline.

Ühenduse kõrged rahandusametnikud kohtuvad tavaliselt mitu korda aastas, et kohtumiste järel tehtud kommünikeedes valuutakursse ja teisi turge suunata.

Kuid rühmituse mõjuvõim on kahanenud alates selle aasta algusest, kui majanduskriisiga võitlemisel sai peamiseks arutusfoorumiks suurem riikide ühendus G20.

G20 jõudis põhimõttelisele kokkuleppele, et finantsregulatsiooni karmistatakse ja püütakse kahandada kaubandustasakaalu puudujääke, mis ülemaailmset majandust destabiliseerivad.

«G7 ei ole päris surnud, aga see kaotab mõjuvõimu,» ütles IMFi tegevdirektor Dominique Strauss-Kahn laupäeval ajakirjas Emerging Markets. «See on teel väljasuremise poole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles