Vaatlejad inspekteerivad Iraani tuumatehast juba oktoobris

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (esiplaanil) uraanirikastamistehases.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (esiplaanil) uraanirikastamistehases. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) ispektorid pääsevad Iraani teist uraanirikastustehast inspekteerima 25. oktoobril.


IAEA ametist lahkuva juhi Mohammed ElBaradei kinnitusel lähevad organisatsiooni inspektorid Teherani lähedal asuva püha linna Qomi lähistele rajatavasse uude uraanirikastamistehasesse 25. oktoobril. Tema sõnul näitab see seda, et suhted islamivabariigi ja lääneriikide vahel on liikumas koostöö suunas, vahendas AFP.

Sellele vaatamata möönis ElBaradei, et suhetes on veel lahendamata küsimusi, kuid pingeid on võimalik lahendada diplomaatilisel teel.

Lisaks sellele kohtuvad 19. novembril USA, Prantsusmaa, Venemaa ja Iraani delegatsioonid, et arutada Iraani ettepanekut, mille kohaselt võiks kolmas riik hakata islamivabariigi teadusreaktori tarvis uraani rikastama. Venemaa on kinnitanud, et võib Iraani madalrikastatud uraani rikastada, kui IAEA sellele oma heakskiidu annab.

Iraani väitel soovivad nad oma tuumareaktori jaoks uraani rikastada tsiviilotstarbelise energeetika tarbeks, mida lääneriigid ei tohi ära keelata. Siiski annaks see islamivabariigile võimaluse uraani edasi rikastada ja saada puhtam uraan, mida saaks kasutada tuumapommi valmistamiseks, kuid analüütikute hinnangul poleks see efektiivne oma suure massi ja väikese purustusjõu tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles