Briti luurel oli Nõukogude Liidu spioonidega raskusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MI5 peakorter Londonis.
MI5 peakorter Londonis. Foto: Wikipedia.org

MI5 tuli Külma sõja ajal Briti saartel tegutsenud Nõukogude spioonidega vaevu toime, kirjutab Suurbritannia vastuluureteenistuse ametlik ajalooraamat.


BBC vahendatud raamat teatab, et MI5 ei suutnud Nõukogude luurajatega võrdselt rinda pista kuni 1970. aastateni. Ajaloo koostanud professor Christopher Andrew sõnul suutis luureteenistus hakata Moskva saadetud spioone ohjeldama pärast seda, kui 1971. aastal 100 NSVL-i diplomaati riigist välja saadeti.

Ühtlasi paljastab raamat poliitikute katseid MI5 enda huvides ära kasutada. Näiteks avaldas Margaret Thatcher agentuurile survet kaevurite streigi ajal. Thatcher tahtis nimelt, et MI5 identifitseeriks kõik vastuseisu õhutajad. Andrew sõnul lükati tollase peaministri soov tagasi.

Andrew raamat on esimene suurriigi luureteenistuse ajalugu, mille on kirjutanud institutsiooniga mitte seotud teadlane, kellel on juurdepääs kogu arhiivile.
Raamat valmis MI5 100. sünnipäeva tähistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles