Vene inimõiguste nõukogu pole ajakirjaniku laimamises ühel meelel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Našistid Moskvas ajakirjaniku Aleksandr Podrabineki maja juures.
Našistid Moskvas ajakirjaniku Aleksandr Podrabineki maja juures. Foto: AP / Scanpix

Venemaa presidendi kodanikuühiskonna nõukogu tegi avalduse, milles mõistis hukka ajakirjanik Aleksandr Podrabineki (56) suhtes korraldatud ajujahi, kuid sellega pole nõus nõukogu kõik liikmed.


See oli üles riputatud nõukogu koduleheküljele ja kandis selle presidendi Ella Pamfilova allkirja.

Nüüd aga selgus, et nõukogu teised liikmed pole nõus avalduses väljendatud seisukohtadega. Nende hinnangul solvas Podrabinek veterane ja našistide protestiaktsioonid jäävad seaduslikkuse raamidesse, kirjutab Vzgljad.

Esmaspäeval tegi kodanikuühiskonna arendamise ja inimõiguste nõukogu avalduse, milles mõistis hukka Podrabineki vastu suunatud «ebaseadusliku ja amoraalse tagakiusamise kampaania», mille taga on Naši ridadesse kuuluvad vastutustundetud avantüristid.

Nõukogu avalduse järgi väljub kampaania kehtiva seadusandluse piiridest ja sisaldab ekstremismi tunnuseid: vaenu õhutamine, inimõiguste ja kodanikuvabaduse rikkumine.

Nõukogu avalduse järgi on skandaali põhjustanud artikli autoril täielik õigus anda oma hinnang mingile sündmusele. Kõnealune artikkel solvas paljude arvates Teise maailmasõja veteranide mälestust.

Avalduses on kirjas, et našistide tegutsemine meenutab nõukogude häbiväärseid laimukampaaniaid ja annab noorsoole silmanähtava näite avalik-õiguslikust nihilismist.

Nõukogu president Pamfilova ei jaga Podrabineki mitmeid seisukohti, kuid peab oma sõnul lubamatuks našistide korraldatud ajujahti, vahendas Interfax.

Nüüd aga selgub, et nõukogu liikmed pole solidaarsed Pamfilova allkirjastatud avaldusega. Nii näiteks väidab tervisekaitse arengu fondi esimees Jelena Nikolajeva, et temaga pole teksti küll kooskõlastatud.

Nikolajeva sõnul võib našistide tegevuses isegi olla mingeid liialdusi, kuid nad tegutsevad siiski seaduslikkuse piirides. «Kui keegi arvab, et see pole nii, eks andku nad kohtusse,» lisas ta.

Nõukogusse kuuluv Aleksei Puškov pole samuti Pamfilovaga nõus. Mõned inimõiguste kaitsjad räägivad laimust, kuid mina küll seda ei näe. Mina näen, et väljendatakse protesti, rõhutas ta.

Täna astus našistide kaitseks välja võimupartei Ühtne Venemaa, nõudes Pamfilovalt vabandamist, vahendas portaal Osobaja bukva.

Naši liikmed piketeerivad Radio France Internationale (RFI) ajakirjaniku kodu juures ja seda juba eelmisest nädalast saadik. Podrabinek kardab oma elu pärast.

Ajakirjanik oli Ježednevnõi žurnalis väljendanud nördimust veterane ühendavate organisatsioonide katsete pärast erastada mälestusi Nõukogude Liidust ja tuletas meelde, et on olemas kas teised mälestused, nimelt poliitvangide omad.

Pärast seda avaldati Naši koduleheküljel ajakirjaniku aadress ja kodune telefoninumber.
Meest ähvardati ja tema maja ees hakkasid piketeerima našistid, vahendas Inopressa.ru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles