New Yorgis saab vaadata Albrighti diplomaatilist arsenali - rinnanõelu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeleine Albrightile kuuluv sebra-kujuline rinnanõel
Madeleine Albrightile kuuluv sebra-kujuline rinnanõel Foto: AFP / Scanpix

New Yorgi muuseumis saab imetleda USA eksvälisministri Madeleine Albrighti rinnanõelu, mis kandmise hetkel sisaldasid endas poliitilist sõnumit.


Albrightil oli komme edastada poliitilisi sõnumeid kodeeritult - efektsete rinnanõeltega. Näiteks Lähis-Ida rahuläbirääkimistel kandis ta näiteks kilpkonnakujulist rinnanõela, vahendas DPA.

Nüüd saab endisele riigisekretärile kuuluvaid ehteid vaadata New Yorgi kunsti- ja disainimuuseumi (MAD) näitusel Read My Pins (Lugege mu rinnanõeltelt). Väljapanekusse kuulub enam kui 200 ehet.

Albrighti ehtevalikud olid nii poliitiliseks arvamusavalduseks kui ka vihjeks selle kohta, millises tujus ta antud päeval oli. Ta kasutas ehteid kui diplomaatilist arsenali juba saadikuna ja jätkas seda pärast valimist USA esimeseks naisvälisministriks 1997. aastal.

«President George H.W. Bushil oli kombeks öelda lugege mu huultelt, mina hakkasin varsti ütlema töökaaslastele ja ajakirjanikele, et lugege mu ehetelt».

Endise välisministri ehete stiil on väga erinev. Osa sisaldas varjatud sõnumit, teised jällegi otsest teadet.

Jaanuari lõpuni avatud näitus pandi kokku sümboolse tähenduse põhjal. Sinna juurde kuulub raamat, kust võib lugeda nende ajaloost ja kunstilisest väärtusest.

Näituse keskpunktiks on ehe, millest kõik omal ajal alguse sai. Kuna Iraagi meedia kutsus Albrighti 1994. aastal «võrratuks maoks», siis pani ta järgmisel korral sinna sõites rinda ussikujulise ehte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles