DN: Rootsi politseinike peamine seadusrikkumine on vägivallatsemine

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politsei sõidukid.
Rootsi politsei sõidukid. Foto: SCANPIX

Rootsi politseinikele esitatud kuriteosüüdistuste esireas on vägivallatsemine tööst vabal ajal, selgub Dagens Nyheteri uuringust.


Ajavahemikus 1998-2008 moodustasid naiste ja endiste elukaaslaste kallal vägivallatsemised politseinikele esitatud süüdistustest kolmandiku, vahendas The Local.

Kümne aasta jooksul esitati 48-le politseinikule süüdistus naise või ekselukaaslase ründamise tõttu või jõhkras käitumises. Suur osa juhtumitest on viimastel aastatel lõppenud süüdi mõistmisega.

Teisel kohal olid politseinike nn tavalised vägivallatsemised, mille kohta esitati 30 süüdistust. Kolmandal kohal oli purjus peaga autojuhtimine, neljandal poevargused ja viiendal lapspornoga seotud süüdistused.

Politseinikke ühendava Polisförbundeti aseesimees Liljemor Melin-Sving tunnistas, et olukord on murettekitav ja seda teemat ei saa kalevi alla panna. Samas väljendas ta kartust selle üle, et kõnealune teave võib nõrgestada avalikkuse usaldust politsei vastu.

Naiste kriisiabikeskuste katusorganisatsiooni esindaja Carina Ohlsson väidab, et neil on andmeid mitmetest juhtumitest, kus naiste kallal vägivalda tarvitanud politseinik jätkab senisel töökohal.

«Olen puutunud kokku juhtumitega, kus vägivalla pärast karistada saanud politseinikule on antud uurida samasuguseid intsidente. See on loomulikult täiesti vale. Kui ise kasutad jõudu, siis pole sa võimeline andma hinnangut teiste tegudele. Siis on ainsaks võimaluseks panna amet maha,» rääkis Ohlsson Dagens Nyheterile.

Kogu elanikkonna põhilisteks seadusrikkumisteks on liikluseeskirjade rikkumised, vargused ja narkokuriteod. Vägivallatsemine on pingereas 9. ja naiste kallal vägivalla tarvitamine 13. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles