Trahv karikaturistidele pälvis hukkamõistu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania kohtuotsus, mis nõudis ajakirjaeksemplaride hävitamist, tingis vastupidise efekti ning tõmbas rahvusvahelise meedia tähelepanu.
Hispaania kohtuotsus, mis nõudis ajakirjaeksemplaride hävitamist, tingis vastupidise efekti ning tõmbas rahvusvahelise meedia tähelepanu. Foto: AFP/SCANPIX

Hispaania avalikkus on mõistnud hukka kohtu otsuse karistada kahte satiiriajakirja karikaturisti, kumbagi 3000-eurose trahviga, kes kujutasid kroonprintsi oma abikaasaga seksimas.

Karikatuuriskandaali vallandas möödunud suve algul Hispaania valitsus teatega, et kõik pärast 1. juulit sündinud lapsed saavad riigilt 2500 eurot toetusraha. Kohe lasi satiiriajakiri El Jueves karikaturistidel aktuaalsest uudisest oma nägemuse visandada.

Ja nii sattuski populaarne noorpaar – kroonprints Felipe ning tema abikaasa Letizia – 18. juulil ilmunud naljaajakirja kaanele.

Mitte küll harjumuspäraselt naeratavate ning pööblile lehvitavatena, vaid, nagu ütles üks karikaturistidest, «kehalist armastust jagamas».

Uudispomm lõhkes

Kroonprintsi pea kohal on jutumull: «Kas sa paned tähele? Kui sa peaksid rasestuma..., siis on see kõige lahedam töö, mida ma oma elus teinud olen!»

Kõigepealt lõhkes uudispomm internetis ning levis seejärel kulutulena üle maa. Välejalad jooksid kioskitesse ajakirja numbrit ostma, kiirnäpud klikkasid väljaande koduleheküljele.

Selleks ajaks, kui riigikohus andis välja korralduse ajakiri müügilt ära korjata ning kodulehe sulgeda, oli poleemilist karikatuuri näinud üle saja tuhande inimese. Kohtukäsu teatavaks saamine lisas ainult õli tulle ja tekitas soovitule vastupidise reaktsiooni.

Tol päeval sai El Juevesest, millest oli kuulnud vaid osa hispaanlastest, loetuim väljaanne riigis ning halvamaigulisest naljast kuulsaim karikatuur pärast Muhamedi pildikesi.

Arvamusliidrid, kõiksugused juristide ja kohtunike ühingud ning kõik meediakanalid mõistsid riigikohtu otsuse üheselt hukka.

Sõnavabadus on püha ja tarvitusele võetud meetmed selge liialdus, sest mitte ükski selline jämedakoeline karikatuur ei sea ohtu monarhia püsivust ega sümboolset mõjuvõimu. Kuid riigikohtunik Juan del Olmo oli oma sõjaretke juba alustanud ja saatis karikaturistid trooni laimamise eest kohtupinki.

Nelja kuu pärast määras kohus kahele süüalusele kokku

6 000 eurot trahvi, sest illustratsioon oli «selgelt solvav ja kroonprintsi auväärsuse kallale kippuv».

Karikaturist Manel Fontdevila kommenteeris pärast kohtuotsuse teatavaks tegemist teda üllatanud asjaolu, et süüdi mõisteti nad ainult troonipärija Felipe laimamises.

Abikaasa kohta ei käi

Letizia kohta pole kohtuotsuses sõnagi. Seega, laimata ei tohi vaid kuninga otsest järeltulijat, ent kuningakotta juhuslikult sattunutega võib karikaturist teha või verivorste – kõik sõltubki just vere värvist.

Karikaturistid kaebavad kohtuotsuse küll edasi, kuigi määratud 6000 eurot oleks nende meelest targalt kulutatud summa. El Jueves ei saa kurta – ajakiri, mille nimi tähendab hispaania keeles neljapäeva ja mille tunnuslause on «ajakiri, mis ilmub kolmapäeval», lubas muuta oma motot, sest aset leidnud karikatuuriskandaal tõi neile kõvasti lugejaid juurde.

Kaalumisel olevat idee panna El Juevese ehk neljapäeva nime kohale näiteks irooniline tunnuslause: «Ajakiri, mis röövitakse reedel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles