Klaus tahab Lissaboni leppele märkust lisada

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus.
Tšehhi president Vaclav Klaus. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi president Vaclav Klaus ütles täna Euroopa Liidu eesistujale Rootsile, et soovib enne ELi reformikava allkirjastamist sellele ühe märkuse lisada.

Bloki otsustamisprotsessi hõlbustamiseks ja välispoliitilise mõju suurendamiseks mõeldud Lissaboni lepe vajab jõustumiseks nüüd veel vaid Poola ja Tšehhi presidentide allkirju.

«Ma rääkisin täna president Klausiga telefoni teel... Klaus palus leppe allkirjastamise tingimusena, et põhiõigusi puudutavale hartale lisataks kahest lausest koosnev joonealune märkus,» ütles Rootsi peaminister Frederik Reinfeldt Reutersile telefoni teel.

«Ta ütles, et ta tahab, et (ELi juhtide) ülemkogu selle heaks kiidaks. Ma ütlesin, et see on ELile vale sõnum valel ajal. Ma ütlesin talle selgesõnaliselt, et tint paberil on see, mis loeb, ning ma ei taha, et see takistaks leppe võimalikult kiiret jõustumist.»

Reinfeldti sõnul lubas Klaus leppe allkirjastada, kui Tšehhi konstitutsioonikohus otsustab tagasi lükata osade senaatorite esitatud protesti seoses Lissaboni leppega.

Rootsi peaministri sõnul ei täpsustanud Klaus siiski, millise sisuga tema soovitud märkus on.

«Ta ütles, et ootab kõigepealt konstitutsioonikohtu otsuse ära ja alles siis selgitab,» Reinfeldt. «Nagu ma aru saan, on see seotud põhiõiguste hartaga. See on joonealune märkus, aga ta ei täpsustanud seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles