Berlusconi lubab edasi võidelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi eile võidukalt ajakirjanike ees esinedes.
Silvio Berlusconi eile võidukalt ajakirjanike ees esinedes. Foto: AFP / Scanpix

Kriminaalsüüdistuste suhtes puutumatuse kaotanud Itaalia peaminister Silvio Berlusconi teatas eile võitlushimuliselt, et jääb peaministriametisse ja näitab, et talle esitatud korruptsioonisüüdistused on naeruväärsed.


«Need kaks minu suhtes algatatud kohtuasja on valed, naeruväärsed ja absurdsed. Ma lähen televisiooni ja näitan seda itaallastele, kaitsen end kohtusaalis ning naeruvääristan oma süüdistajaid ja näitan kõigile, millisest ainest on tehtud nemad ja millisest mina,» lubas Berlusconi.



Konstitutsioonikohus andis nimelt kolmapäeva õhtul 73-aastasele Berlusconile tõsise hoobi, otsustades, et talle peaministriametis puutumatuse taganud seadus on põhiseadusega vastuolus. Seega on võimalik avada taas kaks tema suhtes alustatud kohtuprotsessi, mis vahepeal peatati.



Analüütikute hinnangul nõrgestab kohtuotsus Berlusconit ja raskendab majanduspoliitiliste otsuste langetamist suurima sõjajärgse majanduslanguse olukorras.



Poliitikaga tegelevad ­kommen­­taatorid hoia­­­tavad, et ehkki ennetähtaegseid valimisi silmapiiril ei ole, suurendavad kohtu otsus ja Berlusconi jõuline reaktsioon poliitilisi pingeid ja see võib kanduda üle majandusele.



Itaalia juhtiva majanduslehe Il Sole 24 Ore sõnul on lahendus võimalik vaid juhul, kui leitakse praeguses majandus- ja sotsiaalses olukorras sobiv rahulik valitsemisstiil.


«Valitsus rühib edasi rahulikult, tasakaalukalt ja senisest veelgi suurema visadusega, sest sellest sõltub riigi vabadus ja demokraatia,» kuulutas Berlusconi ise hommikuses raadiousutluses.



Analüütikuile teevad aga muret peaministri isiklikud rünnakud president Giorgio Napolitano vastu, kuna liidrite tüli ei aita riigivalitsemisele just kaasa.



Lisaks korruptsioonikahtlustele on Berlusconi viimasel ajal hädas ka naistega. Abikaasa jättis ta maha liignoorte tütarlastega suhtlemise eest, hiljem väitsid mitmed ajakirjandusväljaanded, et ärimehed ostsid Berlusconilt teenete meelitamiseks talle seksiteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles