Poola president kirjutas alla Lissaboni leppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Kaczynski kirjutab alla Lissaboni leppele.
Lech Kaczynski kirjutab alla Lissaboni leppele. Foto: Reuters / Scanpix

Poola president Lech Kaczynski kirjutas täna alla Lissaboni lepingule. Nüüd pole ainsa Euroopa Liidu maana reformikava veel ratifitseerinud Tšehhi.

«Tänu sellele, et Iiri rahvas muutis oma meelt, sai leping uue elu ja nüüd pole selle ratifitseerimisele mingeid takistusi,» ütles Kaczynski enne leppe allkirjastamist. «Täna on väga tähtis päev Poola ja Euroopa Liidu ajaloos.»


Kaczynski märkis, et EL peab ka edaspidi jääma suveräänsete rahvusriikide liiduks ning et ühenduse uksed peavad uute liikmete, nende seas Gruusia ja Balkanimaade jaoks avatuks jääma, edastas

Reuters

.



Allkirjastamistseremooniast võtsid osa ka Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja ELi eesistujamaa Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, vahendas

YLE

.


Poola parlamendi mõlemad kojad kiitsid leppe heaks juba mullu aprillis. President Kaczynski tahtis aga enne lepingu väljakuulutamist ära oodata Iiri rahva arvamuse referendumil.

Lissaboni leppe saatus sõltub nüüd Tšehhi presidendist Vaclav Klausist, kes tahab reformikavale lisada märkuse, mis kaitseks Tšehhit Teise maailmasõja järel riigist välja saaded sakslaste omandinõuete eest.

Tšehhi peaministri Jan Fischeri sõnul käsitleb valitsus Klausi ettepanekut ülehomme. Fischeri hinnangul võib Praha lepingu ratifitseerida veel sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles