Tuhanded piiterlased protestisid 400-meetrise pilvelõhkuja vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Peterburi pilvelõhkuja vastu.
Meeleavaldus Peterburi pilvelõhkuja vastu. Foto: AP / Scanpix

Umbes 3000 venelast kogunesid täna Peterburi kesklinna avaldama meelt riikliku energiahiiu Gazpromi kava vastu ehitada linna ajaloolisse keskusse hiiglaslik pilvelõhkuja.


Demonstrandid hoidsid loosungeid nagu «Gazprom, mine koju» ja «Ajalugu on rahast rohkem väärt». Tegemist oli viimaste aastate ühe suurima meeleavaldusega Venemaa suuruselt teises linnas, edastas AFP.


Rahvas väljendas pahameelt linnavõimude septembrikuise otsuse pärast kiita heaks plaan ehitada linna 403 meetri kõrgune tornmaja, mis kõrguks Peeter Suure asutatud linna ajaloolise keskuse kohal.

«Kaitsesin seda linna blokaadi ajal vaenlase pommide eest ja nüüd peame seda kaitsma meie endi kaasmaalaste eest,» ütles 78-aastane Ljudmila Iljašova.

Mainekas kohalik ajaloolane Lev Lurje hurjutas Gazpromi, kuna kõrghoone ohustab tema sõnul Piiteri ajaloolist kesklinna, mis on ka UNESCO maailma kultuuripärandite nimistus.

«Iga sümbol tähendab midagi. Ja mida kehastab Gazpromi torn, mis saab olema kõrgem kui kõik hooned, sealhulgas katedralid?» küsis ajaloolane meeleavaldusel. «See on kõrgem kui Jumala autoriteet, kõrgem kui ükski autoriteet. See on monument mammonale, mis meie linna kohale kerkib.»

Gazprom ja linnavõimud on kohalike elanike, Vene kultuuritegelaste ja UNESCO kriitikale vaatamata lubanud hoone ehitamisega alustada. UNESCO on teatanud, et kui hoone ehitatakse, võidakse Peterburg kultuuripärandite hulgast välja arvata.

Pilvelõhkuja vastu on ka Vene kultuuriministeerium, mis palus neljapäeval prokuratuuril uurida linnavõimude heakskiidu seaduslikkust.

Kavandatav Ohta keskus meenutab nõelakujulist klaastorni ja läheb maksma 2,4 miljardit dollarit. See paikneks Ohta jõe kaldal, 18. sajandist pärineva Smolnõi katedraali lähedal.

«Palun, ehitage kas või kolm torni, kui tahate, aga ärge tehke seda ajaloolises kesklinnas,» ütles 50-aastane insener Sergei Antonov meeleavaldusel.

Ohta keskuse toetajate sõnul ergutaks pilvelõhkuja linna majandust, kuna tooks Gazpromi töötajaid Peterburi, mis on majandusarengu poolest Moskvale pikka aega alla jäänud. Gazprom on maailma suurim maagaasi tootja, ettevõtte puhaskasum oli mullu 23,3 miljardit dollarit.

Meeleavalduse lõpus kiitsid osalejad heaks resolutsiooni, milles kutsutakse Peterburist pärit president Dmitri Medvedevit üles pilvelõhkuja ehitus peatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles