Läti poliitikud: võimalik poliitiline mõju Dienas tuleb ilmsiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti juhtiv ajaleht Diena.
Läti juhtiv ajaleht Diena. Foto: www.diena.lv

Läti poliitikud hindavad mitmeti juhtivate ajakirjanike lahkumist Dienast, ent toonitavad, et võimalik varjatud poliitiline mõju tuleb peatselt ilmsiks.


Seimifraktsiooni Uus Aeg juht Dzintars Zakis ütles laupäeval BNSile, et pole kunagi kritiseerinud ühtegi meediaväljaannet, leides, et igaüks neist teeb oma tööd. Rääkides Diena edasisest saatusest ja tema võimalikust mõjust poliitikale, vastas saadik põiklevalt: «Elu näitab».

«Mis saab edasi - elame, näeme. Nagu mis tahes ettevõttel, on ka lehtedel head ja rasked ajad, ning praegu on rasked ajad nende jaoks kätte jõudnud. Ent ma arvan, et eksisteerib nii palju meediaväljaandeid, et ei tasu keskenduda ühe konkreetse väljaande probleemidele,» lisas ta.

Rahvaerakonna esindaja Maris Kucinskis ütles omakorda BNSile, et meediaväljaanded mõjutavad kahtlemata poliitilist keskkonda, ning poliitikud jälgivad selles vallas toimuvat, soovides ühtlasi, et ajakirjandus oleks sõltumatu ja objektiivne.

«Mulle on ühiskonna liikmena väga tähtis, et meediaväljaanded omavahel konkureeriksid. Praegu on meil kolm suurt ajalehte, ja see on hea. Ja inimlikult on iga poliitik ühiskonna liikmena huvitatud, et meedia oleks võimalikult objektiivne, sõltumatu ning et seda kuidagi ei mõjutataks,» sõnas ta.

Samas suhtub Kucinskis skeptiliselt võimalusse, et Dienast lahkunud ajakirjanikud hakkaksid osalema mingis uues projektis.

«Ma ei arva, et oleks võimalik käivitada uus projekt ajal, mil kogu maailma meedial on rahalisest vaatepunktist vaadates rasked ajad. On võimalik, et nad võivad teha portaali, ent ka see nõuab suuri investeeringuid, ja nende taga hakkab ikkagi seisma mingi omanik. Nii et sellest saab lihtsalt ühe omaniku vahetamine teise vastu,» ütles Kucinskis.

Tema sõnul pole mõtet muretseda võimalike poliitiliste mõjude pärast Dienas või selle lehe endise meeskonna projektis, kuna «igal juhul ei ole võimalik pikka aega varjata kuulumist kellelegi, kes soovib mõju avaldada».

Roheliste ja talurahvaliidu seimifraktsiooni juht Augusts Brigmanis ütles BNSile, et talle ja tema esindatavale poliitilisele jõule on Diena tulevik ükskõik, suhted meediaga tõenäoliselt ei muutu, samuti pole kahtlusi ka kvaliteedi osas.

«Meie suhtes ei saa midagi muutuda. Meie ühendusel on kõigi meediavahenditega tolerantne ja konstruktiivne koostöö,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles