Leedu koolilapsed eelistavad narkootikume viinale ja suitsule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõõgastuvad noored.
Lõõgastuvad noored. Foto: Caro / Oberhaeuser

Leedus on nagu teisteski Euroopa maades pidevalt alanenud koolilaste vanus, mil proovitakse esmakordselt narkootikume, alkoholi ja tubakat.


Uimastid levivad teismeliste hulgas järjest laiemalt, samal ajal kahaneb alkoholi ja tubaka tarvitamine, teatas Leedu narkojärelevalveamet, viidates Euroopa narkomonitooringu andmetele.

Iga nelja aasta järel läbiviidava uuringu tulemuste järgi oli 2007. aastal Euroopas vähemalt korra uimasteid proovinud 23 protsenti kooliealistest poistest ja 17 protsenti tüdrukutest.

See näitaja oli kõrgeim Tšehhis - 46 protsenti.

Leedus oli vähemalt korra narkootikume proovinud 20 protsenti kooliõpilastest (26 protsenti poistest ja 14 protsenti tüdrukutest).

Uuringutulemuste järgi on Leedu Euroopas teisel kohal arsti poolt määramata rahustite ja uinutite leviku poolest koolilaste seas: vähemalt korra oli neid tarvitanud 16 protsenti küsitletud kooliõpilastest (21 protsenti tüdrukutest ja 9 protsenti poistest). Selle näitaja poolest edestas Leedut ainult Poola, kus arsti poolt määramata rohtusid oli pruukinud 18 protsenti kooliõpilastest.

Nagu ka teistes Euroopa riikides, on Leedus 15-16-aastaste noorte hulgas vähenenud viimasel ajal tubaka ja alkoholi tarvitamine, kuid samal ajal proovivad neid järjest nooremad lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles